Potrawy wielkanocne

  

Faszerowane jajka to popularne danie wielkanocne. Równie znane potrawy to żurek na zakwasie oraz sałatka jarzynowa. Warto pamiętać o wielkanocnym pasztecie.

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć faszerowanych jajek i przystawek: ruloników z wędliny i śledzi pod różnymi postaciami, np. na słodko. Popularna i pyszna zupa wielkanocna to żurek, najczęściej serwowany z białą kiełbasą. Na świąteczny obiad podaje się pieczony schab lub szynkę, ale także potrawy z dziczyzny i drobiu.

Faszerowane jajka

Na śniadanie wielkanocne często podawane są faszerowane jajka, np. z pieczarkami. Nadzienie do jajek przygotowuje się także z szynki, chrzanu, koperku, musztardy i majonezu. Na świąteczny stół podaje się jajka faszerowane tuńczykiem lub łososiem. Jajka w skorupkach z farszem zrobionym z posiekanych żółtek i białek, śmietany kremówki, bazylii oraz gałki muszkatołowej także są pyszne. Skorupkę warto obtoczyć w płatkach migdałowych i podsmażyć na maśle.

Jajka wielkanocne

Jajka wielkanocne podaje się też w formie grzanek. Bagietkę pokrojoną w kromki wkłada się do piekarnika i rumieni. Do zapiekanego pieczywa doskonale pasuje bekon i szczypiorek, a także majonez, sól i pieprz. Kanapeczki z jajkiem są pyszne także z dodatkiem wędzonej szynki lub pasty, np. z awokado. Warto posypać je kiełkami i podawać z rzodkiewką oraz świeżym ogórkiem. Kolejny pomysł na pyszne grzanki to połączenie jajek i wędzonego łososia. Na wielkanocny stół można podać tzw. szkockie jajka. Należy je ugotować na twardo, obtoczyć w mące, jaju i bułce tartej, po czym obłożyć dookoła białą kiełbasą przyprawioną gałką muszkatołową, musztardą, solą i pieprzem. Jajka z nadzieniem smaży się na dobrze rozgrzanym oleju. Najlepiej smakują z marynowaną cebulą lub korniszonami.

Przystawki na śniadanie wielkanocne

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć przystawek, np. ruloników wykonanych z wędliny i pokrojonych świeżych warzyw, np. rzodkiewki, kiełków i świeżego ogórka. Do wędlin warto podać chrzan z dodatkiem jajka lub ćwikłę z chrzanem. W wielkanocnym menu pojawiają się śledzie: w pomidorach, pod pierzynką z cebuli, marchewki, ziemniaków, buraków i majonezu, a także na słodko - z rodzynkami. Pyszne są roladki z łososia ze szczypiorkiem i serem oraz szynka w pomarańczach. Często podawane danie wielkanocne to grzyby: zarówno te marynowane, jak i duszone, np. w śmietanie oraz faszerowane pieczarki. Dobrze znana przekąska to paszteciki z kapustą i grzybami.

Sałatki w wielkanocnym menu

Przykład kolejnych potraw wielkanocnych to sałatki: w tym tradycyjna jarzynowa z gotowanymi warzywami, musztardą i majonezem. Ciekawym pomysłem jest sałatka z soczewicy, do której dodaje się pietruszkę, seler, ziemniaki marchewkę oraz kiszone ogórki, jaja, szczypiorek i majonez. Na świąteczny stół idealnie pasuje mieszanka z brokułami, w której znajdą się także jaja, kiełki, wędzony boczek oraz rodzynki. Kolejna pyszna sałatka powstanie z połączenia rukoli, jajka, łososia, majonezu musztardy, soku z cytryny i przypraw. Łososia i jajko można z powodzeniem połączyć z awokado, koperkiem i czerwoną cebulą.

Pasztet wielkanocny

Pasztet wielkanocny w wersji mięsnej przygotowuje się np. ze skrzydełek lub udek kurczaka, podgardla, wątroby i łopatki wieprzowej. Dodaje się do nich cebulę, marchewkę, pietruszkę, seler i przyprawy: lubczyk, pieprz zielony i czarny, owoce jałowca, czosnek, ziele angielskie i liść laurowy. W masie często pojawia się gałka muszkatołowa, majeranek, imbir, a także namoczona w mięsnym wywarze bułka. Pasztet bez mięsa powstanie po połączeniu jajek, natki pietruszki, pora i bułki tartej. Należy go przyprawić do smaku rozmarynem, solą oraz pieprzem. Danie piecze się około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza.

Wielkanocne zupy

Żurek to najpopularniejsza zupa na wielkanocnym stole. Najlepszy żur przygotowuje się na własnoręcznie zrobionym zakwasie z mąki żytniej, czosnku, wody, liści laurowych i ziela angielskiego. Zupę można też ugotować na kwasie z butelki. Do dania często dodaje się kiełbasę, najlepiej białą. Kolejny pomysł na wielkanocne danie to chrzanowa zupa krem. Do jej przygotowania potrzebne są: seler, cebula dymka, por, tarty chrzan, ziemniaki, a także drobiowy bulion, białe wytrawne wino, śmietana, żółtko jaja, sól i pieprz. Na wielkanocnym stole często pojawiają się też zupa grzybowa lub pieczarkowy krem z grzankami.

Wielkanocne dania obiadowe

Na świąteczny obiad podaje się np. zapiekane polędwiczki. Pysznym dodatkiem do mięsa jest sos wykonany z pora i przyprawiony musztardą i tymiankiem. Na danie wielkanocne idealnie nadają się roladki z indyka z nadzieniem z suszonych pomidorów, natki pietruszki oraz sera mozzarella. Kolejna mięsna potrawa to szynka pieczona w rękawie, marynowana w czosnku, ziarnach jałowca, zielu angielskim, liściu laurowym oraz cukrze. Mięso można usmażyć i podawać z cebulką oraz pieczarkami. Smaczne i sycące danie na wielkanocny stół to rolada schabowa lub pieczony schab podawany z surówką. Wielbiciele drobiu będą zadowoleni, mogąc spróbować kaczki nadziewanej żurawiną lub jabłkami. Smaczna będzie też potrawka z królika z warzywami.

Liczba znalezionych przepisów: 108

Śliwkowa krajanka w czekoladzie
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pascha
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Potrawy wielkanocne
Wielkanocny omlet z pieca
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wielkanocne
Pieczona szynka w śliwkach kalifornijskich
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żurek domowy
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ciasto drożdżowe mojej mamy
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Indyk pieczony z brzoskwiniami i imbirem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne, Dania z indyka
kuchnia świata: Kuchnia polska

Liczba znalezionych przepisów: 108