Pieczywo

  

Chleb własnego wypieku można przygotować zarówno na zakwasie, jak i na drożdżach. Bułeczki wyrosną także bez drożdży, które można zastąpić proszkiem do pieczenia.

Domowy chleb

Domowy chleb na drożdżach przygotowuje się z dodatkiem ciepłej wody, mieszanki mąk, np. pszennej i żytniej, oleju oraz soli. Drożdże należy rozrobić z ciepłą wodą, po czym dodać mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut. Następnie trzeba dodać pozostałe składniki i zagnieść. Gotowe ciasto można ułożyć w formie i naciąć je w kilku miejscach. To zapobiegnie pękaniu skórki w trakcie pieczenia chleba. Chleb piecze się w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10 minut, a następnie po zmniejszeniu temperatury do 180 stopni pozostawia bochen na kolejne 30 minut.

Chleb na zakwasie to kolejny sposób na pyszne, sprężyste domowe pieczywo. Taki chleb długo zachowuje świeżość. Do jego wykonania również potrzebne będą mąka, woda i sól. Najpierw jednak, minimum 2 dni wcześniej, należy przygotować zakwas z mąki i wody. Następnie po około 12 godzinach trzeba go dokarmić dodając kolejną porcję wody i mąki, i odstawić na kolejne 18 godzin. W ten sposób uzyskujemy zaczyn, którego część (pojemność łyżki stołowej) warto odłożyć do kolejnego pieczenia chleba. Do pozostałej porcji zaczynu trzeba dodać ziarna i inne dodatki, np. orzechy, otręby, żurawinę, pestki dyni oraz sól, a następnie wymieszać i włożyć do formy. Po około 5 godzinach chleb należy wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 60 minut, do zrumienienia.

Domowe bułki pszenne

Ciasto na domowe bułki kajzerki przygotowuje się z: mąki pszennej, drożdży, cukru, letniej wody, jaja, masła oraz soli i cukru. Składniki należy zagnieść i wyrabiać dotąd, aż ciasto będzie z łatwością odchodziło od ręki. Następnie trzeba odstawić je na 10 minut by podrosło, po czym znów zagnieść i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto na bułki dzieli się na małe kulki, nacina i układa na blasze wyłożonej papierem, po czym wstawia do piekarnika nagrzanego do 225 stopni na około 15 minut.

Domowe bułki pełnoziarniste

Do upieczenia bułek pełnoziarnistych potrzeba: mąki pełnoziarnistej, np. żytniej i pszennej, wody, drożdży, oliwy z oliwek, nieco miodu, soli, a także słonecznika i siemienia lnianego. Przed włożeniem bułek do piekarnika można je posmarować niewielką ilością wody i posypać ziarnami siemienia i słonecznika. Bułki pełnoziarniste piecze się nieco dłużej niż pszenne: przez pierwsze 10 minut powinny znaleźć się w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni, a kolejne 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Domowe bułki razowe

Domowe bułki razowe można zrobić z razowej mąki pszennej. Do bazowego przepisu na ciasto należy dodać masło i mleko. Ciasto będzie wyrastało około 1,5 godziny ? aż podwoi swoją objętość. Razowe bułki piecze się przez około 15-20 minut w piekarniku o temperaturze 220 stopni.

Domowe bułki maślane

Aby przygotować domowe bułeczki maślane z kruszonką należy rozmieszać drożdże, cukier i niewielką ilością mąki pszennej oraz mleka. Tak przygotowany zaczyn odstawia się w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie żółtko jaja trzeba roztrzepać widelcem, a później wymieszać z mąką, cukrem, mlekiem, masłem i solą i zagnieść ciasto. Na koniec ciasto należy wymieszać z drożdżami i zostawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Bułki można posmarować roztrzepanym białkiem jaja i kruszonką powstałą z roztopionego masła, mąki i cukru. Kruszonka powinna mieć konsystencję grudek. Maślane bułeczki piecze się 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

W domu można też przygotować bułki bez drożdży. Potrzebne są do tego proszek do pieczenia, mleko, masło, mąka pszenna i sól. Pieczywo bez dodatku drożdży można wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni od razu po zagnieceniu.

Liczba znalezionych przepisów: 103


            Bakaliowe bułeczki
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo

            Chrupkie chlebki żytnie
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo

            Chlebek bananowy z orzechami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo

            Grzanki z górskiego chleba
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo

            Chleb na sodzie
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo

            Klasyczny chleb na zakwasie
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo

            Maneesh
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia arabska

            Chałka waniliowa z kruszonką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska

            Bajgle
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska

            Chleb ze słonecznikiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska

            Chleb chłopski
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska

            Słodkie bułeczki maślane z konfiturą jarzębinową
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo

            Chlebek fougasse
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska

            Wiejski chleb
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska

            Piątkowa Foccacia - Dominik Stachowiak
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska

            Podpłomyki w terenie, bez stolnicy
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Inne, Pieczywo

            Chleb z bekonem i oliwkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo

            Ziołowy chlebek z oliwą
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska

            Chleb z przyprawami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska

            Briosza
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska

            Wieniec z ciasta na focaccię z farszem
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska

            Focaccia
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Liczba znalezionych przepisów: 103