Ciasta i ciasteczka

  

Ciasta i ciasteczka to doskonały deser, który można podać z kawą, herbatą lub likierem. Pyszne są ciasta z dodatkiem owoców, np. rabarbarowe lub brzoskwiniowe. Ciasto drożdżowe bądź ciasto parzone z pewnością spodoba się wielbicielom tradycyjnych smaków. Z ciasta parzonego powstają np. gniazdka lub ptysie. Kruche ciasteczka maślane lub ciastka migdałowe to idealny pomysł na podwieczorek.

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe przygotowuje się z jaj, mąki, oleju, cukru, proszku do pieczenia i oczywiście marchewki. Można do niego dodać również bakalie i orzechy. Jaja, cukier i olej należy utrzeć na gładką masę. Do nich dodaje się proszek do pieczenia i mąkę, a także startą marchewkę i bakalie. Następnie wszystkie składniki trzeba wymieszać. Ciasto można udekorować lukrem bądź posypać cukrem pudrem.
Kuchnia + poleca przepis Mariety Mareckiej na ciasto marchewkowe z kremem mascarpone i przepis Tomasza Dekera na ciasto marchewkowe z orzechami

Ciasto rabarbarowe

Do zrobienia ciasta rabarbarowego potrzebne są: cukier, mąka, jaja, olej, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i rabarbar. Cukier, cukier wanilinowy oraz jaja należy utrzeć. Do masy dodaje się proszek do pieczenia, mąkę i olej. Całość trzeba wymieszać, najlepiej w blenderze lub mikserze. Ciasto wylewa się na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rabarbar trzeba obrać i pokroić, po czym ułożyć na cieście. Upieczone ciasto rabarbarowe można posypać cukrem pudrem.
Polecamy przepis na ciasto z rabarbarem i rabarbarowe ciasto na oliwie

Ciasto cytrynowe

Do przygotowania ciasta cytrynowego potrzeba mąki, cukru, proszku do pieczenia, kwaśnej śmietany i jajek. Niezbędne są także masło, skórka oraz sok z cytryny. Najpierw należy wymieszać cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Następnie rozkłócić jaja i zmiksować z pozostałymi składnikami na gładką masę. Roztopione masło trzeba zmieszać z sokiem i skórką z cytryny oraz ze śmietaną, po czym połączyć je z masą jajeczną. Ciasto można udekorować lukrem. Aby go zrobić, należy wymieszać sok z cytryny i cukier puder.
Kuchnia+ poleca przepis na proste ciasto cytrynowe

Ciasto cukiniowe

Ciasto czekoladowe z cukinią robi się z cukinii, mąki, cukru, jaja, sody oczyszczonej, masła lub margaryny. Odpowiednie przyprawy i dodatki do ciasta cukiniowego to cukier, cynamon, esencja migdałowa lub ekstrakt z migdałów oraz kakao i kawa rozpuszczalna. Można też dodać imbir i orzechy. Najpierw należy przesiać mąkę, cynamon, kakao i sodę. W oddzielnym naczyniu uciera się cukier i jajo. Do nich trzeba dodać kawę, ekstrakt bądź esencję migdałową i rozpuszczone masło. Cukinię należy odsączyć z soku, a następnie połączyć wszystkie składniki. Masę miesza się jedynie do ich połączenia. Ciasto należy wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. W trakcie pieczenia można przygotować polewę czekoladową. Śmietanę kremówkę należy zagotować, po czym dodać kawałki gorzkiej czekolady. Polewa powinna gotować się około 5 minut. Po upieczeniu ciasta można je udekorować polewą, a następnie pozostawić ją do stężenia.
Polecamy przepis Marty Dymek na wegańskie ciasto cukiniowe z oliwą z oliwek

Ciasto migdałowe

Ciasto migdałowe przygotowuje się z: cukru, masła, dobrej jakości naturalnego ekstraktu migdałowego, sody, soli, proszku do pieczenia, maślanki, mąki oraz płatków migdałowych. Można dodać do niego także sok z cytryny i otartą skórkę z cytryny. Aby zrobić ciasto czekoladowo-migdałowe, do masy należy dodać gorzką czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Ciasto migdałowe można upiec także bez mąki. Składniki na ten deser to: cukier puder, blanszowane zmiksowane migdały, jaja, skórka z cytryny i cynamon.
Marieta Marecka poleca przepis na wilgotne ciasto migdałowe, a Iwona Zasuwa na ciasto migdałowe z jabłkami

Ciasto parzone

Z ciasta parzonego przygotowuje się m.in. ptysie, gniazdka, eklerki oraz groszek ptysiowy. Do wykonania ciasta potrzebne są mąka, jaja, woda oraz masło. Masło z wodą trzeba podgrzać. Woda powinna zawrzeć, a masło rozpuścić się ? wtedy można zdjąć masę z gazu. Następnie można zacząć dodawać mąkę. Należy to robić stopniowo, mieszając przez cały czas. Po wsypaniu mąki trzeba pozostawić masę do ostygnięcia. Po około 5 minutach można dodać do niej jaja, ciągle mieszając. Z tak przygotowanego ciasta parzonego można uformować eklerki, ptysie bądź inne pyszności.
Marieta Marecka poleca przepis na ciasto parzone ptysiowe

Ciasto drożdżowe

Składniki na ciasto drożdżowe to mąka, drożdże, cukier, cukier wanilinowy, mleko, jaja oraz sól i olej. Aby zrobić ciasto, należy pokruszyć drożdże i wymieszać je z ciepłym mlekiem, cukrem i mąką. Tę masę, tzw. zaczyn trzeba przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut. Następnie zaczyn należy połączyć z pozostałą częścią mąki i cukru oraz cukrem wanilinowym, solą, jajami i olejem. Te składniki najlepiej zmiksować lub połączyć używając robota kuchennego. Ciasto należy ponownie przykryć ściereczką i odstawić do ciepłego miejsca, aby wyrosło. Można też przygotować kruszonkę. Przyrządza się ją z cukru, mąki i masła lub margaryny. Składniki trzeba wymieszać i wstawić do lodówki. Ciasto można upiec z owocami, np. śliwkami bądź jabłkami. Przed wstawieniem do piekarnika należy na nim rozsypać kruszonkę.
Marieta Marecka poleca dwa przepisy: zakręcone ciasto drożdżowe ze śliwkami i ciasto drożdżowe swojej mamy

Ciasto brzoskwiniowe

Składniki na ciasto brzoskwiniowe to: mąka, jaja, cukier wanilinowy, cukier, proszek, do pieczenia, masło oraz brzoskwinie w puszce. Jaja należy zmiksować z cukrem wanilinowym i zwykłym. Powinna z nich powstać gęsta biała piana. Następnie należy zmieszać mąkę i proszek do pieczenia, po czym dodać je do jaj z cukrem. Do masy trzeba też wlać roztopione masło oraz włożyć brzoskwinie w kawałkach.
Przepis na pyszne ciasto brzoskwiniowe ma Tomek Jakubiak.

Kruche ciasteczka maślane

Najlepsze kruche ciasteczka maślane to te z użyciem mąki krupczatki. Do niej dodaje się żółtka, masło, cukier puder, cukier wanilinowy oraz kwaśną śmietanę. Aby ciastka były kruche, śmietana, żółtka i masło powinny być wyjęte prosto z lodówki. Składniki na ciasteczka należy zmiksować. Konsystencja ciasta powinna być ziarnista. Po wymieszaniu składników, ciasto należy włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Następnie trzeba rozwałkować ciasto na stolnicy posypanej mąką. Ciasteczka wykrawa się foremkami do ciastek, po czym piecze do zarumienienia.
Jak upiec pyszne ciasteczka maślane, podpowie Marieta Marecka.

Ciasteczka migdałowe

Ciasteczka migdałowe przygotowuje się z mąki, płatków migdałowych, margaryny, cukru pudru, żółtka jaja oraz soku z cytryny. Mąkę należy połączyć z margaryną, a następnie dodać do nich sok z cytryny, posiekane płatki migdałowe i cukier. Z tych składników trzeba zagnieść ciasto i wstawić je do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować i wyciąć z niego ciastka. Migdałowe ciasteczka po upieczeniu powinny mieć jasnozłoty kolor.
Doskonały przepis na tureckie ciasteczka z migdałami poleca Marieta Marecka.

Liczba znalezionych przepisów: 1014


            Ciasto marchewkowe
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

            Polvorones
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

            Ciasteczka mamoul z pistacjami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia arabska, Kuchnia turecka

            Baklava
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka, Kuchnia turecka

            Strudel jabłkowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka

            Ciasteczka maślane cytrynowo-waniliowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

            Czekoladowe ciasto kladdkaka
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska

            Semla
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska

            Miodownik
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska

            Szarlotka sypana
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska

            Tort dulce de leche
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

            Ciasto banoffee
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na karnawał i imprezę

            Chlebek bananowy z orzechami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo

            Eklerki
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

            Gniazdka poznańskie
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

            Jogurtowy sernik na zimno
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki

            Ciasto serowe ze śliwkami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

            Karmelowy tort royal
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Liczba znalezionych przepisów: 1014