Rissoto z pęczaka z boczniakami i bursztynem

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: Ł'apetyt z Grzegorzem Łapanowskim
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Rissoto z pęczaka z boczniakami i bursztynem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

1 i 1/2 szklanki pęczaku

4-5 szklanek wywaru warzywnego

kilka borowików lub pieczarek – mogą być mrożone

2 boczniaki

100 ml dobrego białego półwytrawnego wina

3 łyżki śmietany 18%

4 łyżki oleju rzepakowego z drugiego tłoczenia

2 łyżki masła

2 ząbki czosnku

1 cebula

70 g twardego sera bursztyn lub carskiego

natka, pieprz i sól





Przygotowanie:

Kaszę płuczemy i osączamy. Cebulę i czosnek siekamy, ser trzemy, natkę drobno siekamy. Borowiki kroimy w kostkę o boku 5 mm. Na dużej patelni smażymy na oleju posiekaną cebulę, a kiedy lekko się zeszkli, dodajemy czosnek, a po chwili – posiekane grzyby. Smażymy, aż borowiki (lub pieczarki) się zezłocą. Wsypujemy pęczak i wszystko razem podgrzewamy na patelni, cały czas mieszając. Po 2-3 min. zaczynamy po trochu wlewać płyny. Najpierw wino, a gdy odparuje, partiami wlewamy gorący wywar, cały czas gotując na niewielkim ogniu. Kolejną porcję wywaru dodajemy dopiero wtedy, kiedy kasza całkowicie wchłonie poprzednią. Dusimy do chwili, gdy kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka, ale nie straci jędrności. Na koniec dodajemy śmietanę, ser, masło, natkę i mieszamy, aż ser się stopi. Doprawiamy solą i pieprzem. Serwujemy posypane porwanymi w płatki bocznikami, siekanymi ziołami i tartym serem.





powrót

Podobne przepisy

Groszek masala
Przepis z programu Floyd w Indiach Mumbai (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Kotleciki z kaszy gryczanej
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
Mielone z ciecierzycy
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Dania dietetyczne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.