Risotto

Przepis z programu Akademia mistrza Novellego (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Risotto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

30 g niesolonego masła

1 łyżka oliwy

115 g posiekanej cebuli

2 ząbki czosnku

obrane i posiekane

6 połamanych gałązek świeżego tymianku

300 g ryżu odmiany arborio lub carnaroli

sól morska i utłuczony czarny pieprz

1 szklanka białego wytrawnego wina

0,5 litra mocnego bulionu drobiowego lub warzywnego

1 łyżeczka mascarpone

1 łyżeczka startego na tarce parmezanu

 

 

Przygotowanie:


W dużym płaskim rondlu stopić masło. Dodać cebulę i smażyć 3 minuty, aby zmiękła. Dodać czosnek i tymianek, a następnie ryż. Doprawić solą i pieprzem i podgrzewać, cały czas mieszając drewnianą łyżką, przez 2 minuty. Wlewać wino, po ćwierć szklanki na raz, i gotować, nadal mieszając, dopóki ryż go nie wchłonie. Po łyżce wazowej wlewać bulion, cały czas mieszając, i gotować, aż ryż będzie miękki (25-30 minut). Zdjąć z ognia, dodać mascarpone, parmezan, wymieszać i natychmiast podawać.

powrót

Podobne przepisy

Warzywa w sosie sezamowym
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na parze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Karczochy z makaronem penne
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na Sycylii (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ciasteczka owsiane z kawą
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.