Grzegorz  Łapanowski

Risotto ze strączkowych kiełków z grasicą


Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

odsłon: 5418

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 op. mieszanki kiełków na patelnię – ok. 300 g kiełków ciecierzycy, soczewicy i grochu

garść kurek

½ cebuli

2 ząbki czosnku

kubek śmietany 18%

70 g sera pleśniowego lazur

1/3 pęczka natki pietruszki

350 g grasicy

oliwa

1 gałązka rozmarynu

 

Przygotowanie:

Grasicę parzymy we wrzątku przez 2 - 3 minuty. Następnie oczyszczamy i kroimy w grube plastry. Cebule i czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy cebulę na złoto i dodajemy czosnek, mieszamy. Dodajemy pokrojone grzyby, kiełki strączkowe i po chwili wino oraz pomidory. Czekamy 2-3 minuty, aż wino odparuje i dodajemy porwany ser, natkę pietruszki i śmietanę. Cały czas mieszamy by składniki połączyły się. Doprawiamy pieprzem. Po chwili na mocno rozgrzany grill wrzucamy grasicę i rozmaryn. Solimy i pieprzymy, grillujemy z obu stron po 2 - 3 minuty. Risotto podajemy z grillowaną grasicą i płatkami sera dojrzewającego.

powrót

Podobne przepisy

Kaczka po pekińsku
Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Jagnięcina Marco Polo - Dominik Stachowiak
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Jagnięcina kleftiko
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Pieczony kurczak z selerem korzeniowym
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.