Risotto z wiosennymi jarzynami i kiełbasą

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.9)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Risotto z wiosennymi jarzynami i kiełbasą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

wieprzowe kiełbaski

zielone chilli

4 łyżki szczypiorku

35 dag ryżu

sok z cytryny

kilka łyżek śmietany

150 ml białego wina

600 ml lekkiego bulionu warzywnego

10 dag groszku cukrowego

10 dag groszku zielonego

10 dag cukini

10 dag młodych szparagów

tarty parmezan

 

Przygotowanie:

Kiełbaski smażymy w wysokiej temperaturze na żebrowanej patelni, aż będą zrumienione i chrupiące. W rondlu rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy drobno posiekane chilli oraz szczypiorek i mieszamy. Gdy warzywa pokryją się warstewką oliwy – wsypujemy ryż. Wlewamy świeży sok z cytryny, wino i bulion. Płyn dodajemy porcjami. Gdy zostanie wchłonięty przez ryż – dolewamy więcej. Dodajemy pokrojone warzywa, doprawiamy do smaku, posypujemy skórką okrojoną z cytryny.
Gdy bulion zostanie wchłonięty przez ryż, danie zagęszczamy kilkoma łyżkami śmietany, dodajemy usmażone kiełbaski i posypujemy tartym parmezanem.

powrót

Podobne przepisy

Fińska grochówka
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
Quesadilla z serem pleśniowym
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Paupiettes z indyka z maronami i brukselką
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wołowina w piwie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pasztet z czerwoną nitką
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.