James  Martin

Risotto z wędzonym łupaczem


Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Risotto z wędzonym łupaczem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 cebula lub 2 szalotki

2-3 ząbki czosnku

25g masła

1 por

250-300g ryżu Arborio

100 ml białego wina

1 litr gorącego bulionu z kurczaka

300-400g wędzonego łupacza

2-3 łyżki serka mascarpone

2 łyżki śmietany

2 łyżki siekanej natka pietruszki

25g tartego parmezanu

 

 

Przygotowanie:


Siekamy cebulę i czosnek, pora kroimy na cienkie plasterki. Rozgrzewamy masło na patelni i podsmażamy cebulę i czosnek, uważając by się nie zrumieniły. Dorzucamy pora, a po chwili ryż. Mieszamy aż ryż wchłonie masło. Risotta trzeba cały czas pilnować i ciągle mieszać. Dolewamy wino i mieszamy na średnim ogniu dopóki ryż go nie wchłonie. Następnie wlewamy gorący bulion (żeby nie obniżyć temperatury ryżu) - za każdym razem dwie chochelki - i mieszamy czekając aż ryż go wchłonie. Gotujemy 15 minut cały czas mieszając i podlewając bulionem.
Łupacza kroimy na kawałki, wrzucamy do risotto, podlewamy bulionem i mieszamy. Gotujemy jeszcze (cały czas podlewając i mieszając) 5-7 minut. Uwaga! Zostawiamy kilka łyżek bulionu na później.
Przekładamy risotto do miski, dodajemy mascarpone oraz śmietanę i mieszamy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i tarty parmezan i mieszamy. Jeśli risotto zrobi się zbyt suche, dolewamy trochę bulionu. Przyprawiamy solą (uwaga, wędzony łupacz jest słony!) i pieprzem. Przekładamy risotto na talerze i posypujemy tartym parmezanem.

powrót

Podobne przepisy

Ryba w sosie cytrynowym
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ryba z kuskusem
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.