Annabel  Langbein

Risotto z szafranem i szpinakiem


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 4)
trudność: łatwe

Risotto z szafranem i szpinakiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

3 łyżki oliwy

1 duża cebula, drobno pokrojona

1 ząbek czosnku, drobno posiekany

1 ½ szklanki ryżu do risotto

½ szklanki białego wina

sól i świeżo mielony pieprz

25-30 słupków szafranu

5-6 szklanek gorącego wywaru drobiowego lub warzywnego

4 garści młodego szpinaku

1 szklanka tartego parmezanu

1-2 łyżki masła



Przygotowanie:

W rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę. Poddusić cebulę, nie zrumieniać. Dodać ryż, podgrzewać 2 minuty mieszając. Dodać wino, sól, pieprz, gotować 2 minuty do wchłonięcia płynu.

Do 5 szklanek gorącego wywaru dodać szafran. Wlać do ryżu. Zamieszać, przykryć i gotować na małym ogniu około 15 minut. Sprawdzić poziom ugotowania ryżu. Ziarenko powinno mieć maleńki, twardy, biały punkcik w środku. Jeśli jest większy, gotować kolejne kilka minut. Jeśli ryż zacznie wysychać dodać pozostałą część wywaru. Konsystencja risotta powinna przypominać zupę.

Dodać szpinak, parmezan i masło. Zamieszać, gotować 2-3 minuty. Ryż powinien być ugotowany, ale al dente (po zdjęciu z ognia będzie się nadal gotował, więc należy pilnować, aby go nie rozgotować). Zdjąć z ognia, odstawić na 2-3 minuty. Doprawić do smaku. Podawać.





@Annabel Langbein





powrót

Podobne przepisy

Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Żeberka wieprzowe w marynacie miso
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Żeberka wieprzowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.