Ainsley Harriot

Risotto z suszonymi grzybami

Ainsley Harriot
Przepis z programu Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Risotto z suszonymi grzybami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:


ryż na risotto gatunku Vialone Nano
2 garści suszonych grzybów
masło
oliwa z oliwek
1 cebula
czosnek
białe wino
bulion warzywny
natka pietruszki

Przygotowanie:


Grzyby namoczyć w gorącej wodzie, zostawić na 20 minut. W garnku z grubym dnem roztopić masło z dodatkiem oliwy, dodać posiekane cebule i pokrojony czosnek. Wrzucić ryż (po garści na osobę). Zwiększyć ogień i dolać wina, poczekać, aż ryż wchłonie wino. Wlać 2 łyżki wazowe bulionu z warzyw, włożyć grzyby, zamieszać. Posypać garścią siekanej natki pietruszki. Risotto powinno się gotować około 20 minut. Pod koniec gotowania dodać zimne masło (około 80 g, pokrojone w kostki) i trochę parmezanu, mieszać jedną ręką łopatka lub łyżką, drugą potrząsać garnkiem kolistymi ruchami. Risotto powinno mieć lekko kleistą konsystencję. Podawać na ogrzanych (np. w piekarniku) talerzach.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.