Ainsley Harriot

Risotto z suszonymi grzybami


Przepis z programu Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Risotto z suszonymi grzybami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

ryż na risotto gatunku Vialone Nano

2 garści suszonych grzybów

masło

oliwa z oliwek

1 cebula

czosnek

białe wino

bulion warzywny

natka pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Grzyby namoczyć w gorącej wodzie, zostawić na 20 minut. W garnku z grubym dnem roztopić masło z dodatkiem oliwy, dodać posiekane cebule i pokrojony czosnek. Wrzucić ryż (po garści na osobę). Zwiększyć ogień i dolać wina, poczekać, aż ryż wchłonie wino. Wlać 2 łyżki wazowe bulionu z warzyw, włożyć grzyby, zamieszać. Posypać garścią siekanej natki pietruszki. Risotto powinno się gotować około 20 minut. Pod koniec gotowania dodać zimne masło (około 80 g, pokrojone w kostki) i trochę parmezanu, mieszać jedną ręką łopatka lub łyżką, drugą potrząsać garnkiem kolistymi ruchami. Risotto powinno mieć lekko kleistą konsystencję. Podawać na ogrzanych (np. w piekarniku) talerzach.

powrót

Podobne przepisy

Ekspressowa zupa z tofu
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Frittata z harissą
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Fava - krem z grochu i oliwy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Pasta a la Norma
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bruschetta z pomidorami i grillowaną papryką
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.