Risotto z prawdziwkami

Risotto z prawdziwkami
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Maryla Musidłowska

Seria kulinarna:
Mammaryla (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Inne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 125 g masła
  • 1 drobno posiekana cebula (zwykła złota)
  • 350 g ryżu do risotto (carnaroli)
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego (lub półwytrawnego)
  • 50-70 g grzybów suszonych
  • ok. 1,5 l bulionu grzybowego
  • pieprz świeżo mielony
  • 50 g utartego parmezanu (lub pecorino lub grana padano)
  • natka pietruszki lub świeży tymianek

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W bulionie grzybowym ugotuj grzyby połamane na mniejsze (ale nie całkiem małe!) kawałki. W rondlu roztop 100g masła. Dodaj posiekaną cebulę. Podgrzej mieszając, aż się zeszkli. Dodaj ryż. Podgrzej mieszając, aż się zeszkli. Wlej wino, mieszaj, aż ryż wchłonie wino. Mieszając, stopniowo wlewaj bulion razem z grzybami. Po ok. 15-20 minutach dopraw pieprzem, startym parmezanem i pozostałym masłem. Przykryj na 3-5 minut. Posiekaj drobno pietruszkę lub tymianek. Wyłóż risotto na talerze. Obsyp posiekaną zieleniną i płatkami parmezanu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA