Maryla Musidłowska

Risotto z prawdziwkami


Przepis z programu Mammaryla (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

odsłon: 5350

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

125 g masła

1 drobno posiekana cebula (zwykła złota)

350 g ryżu do risotto (carnaroli)

1 szklanka białego wina wytrawnego (lub półwytrawnego)

50-70 g grzybów suszonych

ok. 1,5 l bulionu grzybowego

pieprz świeżo mielony

50 g utartego parmezanu (lub pecorino lub grana padano)

natka pietruszki lub świeży tymianek

 

Przygotowanie:

W bulionie grzybowym ugotuj grzyby połamane na mniejsze (ale nie całkiem małe!) kawałki. W rondlu roztop 100g masła. Dodaj posiekaną cebulę. Podgrzej mieszając, aż się zeszkli. Dodaj ryż. Podgrzej mieszając, aż się zeszkli. Wlej wino, mieszaj, aż ryż wchłonie wino. Mieszając, stopniowo wlewaj bulion razem z grzybami. Po ok. 15-20 minutach dopraw pieprzem, startym parmezanem i pozostałym masłem. Przykryj na 3-5 minut. Posiekaj drobno pietruszkę lub tymianek. Wyłóż risotto na talerze. Obsyp posiekaną zieleniną i płatkami parmezanu.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.