Risotto z prawdziwkami

Przepis z programu Kucharze świata (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Risotto z prawdziwkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Kremowe risotto z cebulą, winem i parmezanem podaje się e złocisto-brązowymi prawdziwkami i zagęszczonym bulionem z cielęciny. Rezultat połączenia tych prostych składników jest oszałamiający.



Grzyby

30 dag oczyszczonych borowików

½ szklanki oliwy z oliwek

20 dag niesolonego, miękkiego masła

sól

1 posiekana cebula

1 ząbek czosnku, przepuszczony przez praskę

½ drobniutko posiekanej szalotki

4 gałązki natki, listki oberwane i posiekane

świeżo zmielony pieprz



Risotto

¼ szklanki oliwy z oliwek

1 łyżka stołowa niesolonego, miękkiego masła

1 posiekana biała cebula

2 szklanki ryżu

½ szklanki wytrawnego, białego wina

1 l bulionu drobiowego

8 dag parmezanu

1 łyżka stołowa oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

sól i świeżo zmielony pieprz



Sos

1 szklanka płynu z gotowania grzybów

1 szklanka zagęszczonego bulionu cielęcego



4 posiekane listki natki



Przygotowanie grzybów

Jednego grzyba kroimy na jak najcieńsze wiórki i odstawiamy. Pozostałe kroimy wzdłuż na połówki. Rozgrzewamy na patelni oliwę i masło, wrzucamy cebulę, smażymy 5 minut, by zmiękła. Dodajemy grzyby i trochę soli. Smażymy mieszając, aż zaczną się przyrumieniać. Dodajemy czosnek z szalotką i dusimy, by zmiękła. Posypujemy natką, doprawiamy pieprzem. Grzyby osączamy, zachowując soki.



Przygotowanie risotta

W średnim rondlu rozgrzewamy oliwę z masłem i smażymy cebulę, aż zmięknie. Wsypujemy ryż i mieszamy, by ziarenka pokryły się tłuszczem. Smażymy 30 sekund. Zalewamy białym winem. Gotujemy mieszając, aż ryż wchłonie wino. Wlewamy tyle bulionu, by przykrył ryż i nadal gotujemy ciągle mieszając, aż bulion zostanie wchłonięty. Powtarzamy proces, dopóki nie wykorzystamy całego bulionu, a ryż nie uzyska kremowej konsystencji. Zajmie to około 25 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy tarty parmezan i oliwę z oliwek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Przygotowanie sosu

Doprowadzamy do wrzenia soki z duszenia grzybów, dodajemy zagęszczony bulion cielęcy i gotujemy na średnim ogniu 5 minut, mieszając.



Przygotowanie potrawy

Pośrodku talerzy kładziemy równą warstwę risotta, na ryżu układamy połówki prawdziwków. Posypujmy wiórkami surowego grzyba. Obrzeża risotta polewamy sosem. Całość posypujemy siekaną natką.



© Franck Cerutti

powrót

Podobne przepisy

Flądra z ogórkami i koprem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Podsmażane szparagi
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Feta grillowana
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Tortille
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.6)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Krewetki pieczone z figami - Piotr Osiński
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.