Risotto z porami i chrupkami parmezanowymi

Risotto z porami i chrupkami parmezanowymi
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Nigel Slater

Seria kulinarna:
Proste dania Nigela Slatera (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 2 średnie pory pokrojone na plasterki
  • spory kawałek masła
  • listki z 3-4 gałązek estragonu
  • 2 czubate garści ryżu arborio
  • 175 ml wytrawnego białego wina
  • 1 litr domowego bulionu drobiowego (można go ugotować na kościach pieczonego kurczaka)
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 2 czubate łyżki tartego parmezanu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na małym ogniu w dużym płytkim rondlu podsmaż na maśle pory z estragonem mieszając od czasu do czasu, aż będą miękkie i szkliste, ale się nie zrumienią (12-15 min). Wsyp ryż, wymieszaj, zalej winem i mieszaj, aż ryż wchłonie płyn. Dolewaj po dwie chochle bulionu, mieszaj starannie, a gdy płyn prawie zostanie wchłonięty, wlewaj kolejną porcję bulionu. Gotuj ryż na małym ogniu często mieszając, aż spęcznieje i będzie kremowy, ale jeszcze lekko twardawy w środku (ok. 20 min). Dopraw go do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Na 10 minut przed końcem gotowania risotta zrób parmezanowe chrupki: nałóż po łyżce parmezanu na patelnię z nieprzywierającą powłoką, spłaszcz łyżką i smaż na małym ogniu, aż ser się stopi i lekko zrumieni od spodu. Ostrożnie odwróć serowe chrupki szerokim nożem, smaż jeszcze 1-2 min i zdejmij z patelni. Zaczekaj, aż trochę stwardnieją. Podawaj risotto w miskach z parmezanowymi chrupkami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA