Risotto z podgrzybkami z kaszy pęczak

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Risotto z podgrzybkami z kaszy pęczak
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

200 g kaszy pęczaku

10 - 15 g suszonych podgrzybków

50 - 100 g mrożonych podgrzybków - kilka grzybków (ja zamrażam w sezonie i później wykorzystują)

1 średniej wielkości cebula

kieliszek białego wina

2 – 2 ½ szklanka bulionu grzybowego

pół pęczka natki pietruszki

3 łyżki masła

oliwa z oliwek

sól, pieprz



Przygotowanie:

Namaczamy suszone podgrzybki i odstawiamy. Po namoczeniu odcedzamy grzyby. Zostawiamy wodę z namaczania, którą wykorzystamy do bulionu grzybowego. W garnku przygotowujemy bulion grzybowy, który utrzymujemy ciepły. Namoczone podgrzybki osuszamy i drobno kroimy. Również na drobno siekamy cebulę. W rondlu roztapiamy łyżkę masła i trochę oliwy z oliwek. Wrzucamy cebulę

i szklimy na złoto, dodajemy drobno pokrojone grzybi (z namaczania). Podsmażamy chwilę wszystko, dodajemy kaszę pęczak, podsmażamy chwilę. Zalewamy białym winem, solimy i pieprzymy, dodajemy trochę (około połowę) natki pokrojonej na drobno natki pietruszki (drugą cześć zostanie do przybrania gotowego dania). Gotujemy na wolnym ogniu aż wino wyparuje. Dolewamy po chochli ciepły bulion grzybowy do momentu, aż kasza pęczak zmięknie. W międzyczasie mrożone podgrzybki odmrażamy (moje przed mrożeniem były oczyszczone), osuszamy. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i trochę oliwy z oliwek. Wrzucamy na patelnię i smażymy klika minut. Tak przygotowane grzybki wrzucamy do rondla z risotto z kaszy pęczak. Na koniec dodajemy łyżkę masła. Przekładamy na talerz i dekorujemy pozostałą natką pietruszki.





Monika Błotnicka

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.