James  Martin

Risotto z mięsem raków i grzybami leśnymi


Przepis z programu Na kolacji u arystokracji (odc.8)
trudność: łatwe
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Risotto z mięsem raków i grzybami leśnymi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

15g masła

2 drobno posiekane szalotki

1 drobno posiekany ząbek czosnku

1 gałązka tymianku

garść kurek (pieprznik jadalny)

oczyszczonych i posiekanych

250g ryżu do risotta

na przykład arborio

100ml białego wytrawnego wina

600ml gorącego wywaru rybnego

225g ugotowanych ogonów raków

2 łyżki sera mascarpone lub śmietany kremówki (48%)

2 łyżki świeżo startego parmezanu

sól i świeżo mielony czarny pieprz

2 łyżki świeżej pietruszki

posiekanej

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej na patelni masło i podsmaż na nim szalotki i czosnek, aż zmiękną, wystarczy około 5 minut. Dodaj tymianek, grzyby i delikatnie smaż przez 2 minuty. Wsyp ryż i zamieszaj tak, żeby każde ziarenko pokryło się tłuszczem. Wlej wino i pozwól składnikom gotować się przez minutę. Dodaj łyżkę wazową wywaru, doprowadź do wrzenia i gotuj ostrożnie na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Dodaj kolejną łyżkę wazową wywaru i mieszaj, aż ryż wchłonie wywar. Kontynuuj proces, aż ziarenka ryżu staną się pulchne i kremowe. Powinno zająć to jakieś 15-18 minut. Kilka minut przed końcem gotowania dodaj ogony raków, a następnie mascarpone i parmezan. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj pietruszkę i zamieszaj. Gotowe.

powrót

Podobne przepisy

Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Żeberka po kowbojsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Żeberka wieprzowe w marynacie miso
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia japońska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.