Ainsley Harriot

Risotto z małżami i pomidorkami koktajlowymi


Przepis z programu Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.10)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Risotto z małżami i pomidorkami koktajlowymi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kilka gałązek pomidorków koktajlowych

czerwona cebula

oliwa

ryż odmiany Carnaroli lub Arborio

sól

pieprz

kilka gałązek świeżego rozmarynu

bulion warzywny

100 ml białego wina

małże

 

Do dekoracji: cytryny i natka pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Oderwać pomidorki od gałązek, ułożyć na blasze wraz z posiekaną cebulą, polać oliwą i zapiekać 10 minut w gorącym piekarniku. Wyjąć z piekarnika i na wierzch wsypać ryż, ostrożnie, aby pomidory zachowały się w całości. Doprawić solą i pieprzem. Położyć gałązki rozmarynu. Wlać bulion i białe wino. Wstawić do piekarnika na kolejne 20 minut, a następnie na wierzchu ułożyć małże. Zakryć blachę folią aluminiowa i wstawić do piekarnika na 10 -15 minut. Wyjąć, udekorować ćwiartkami cytryn i listkami pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Faszerowane kraby
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc. 2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Sajgonki
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Poczštki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Makaron z owocami morza  al cartoccio
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krewetki z chili i limonką - Marieta Marecka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
Krewetki z chili
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.