Marieta  Marecka

Risotto z łososiem, brokułami i pomidorami


Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Risotto z łososiem, brokułami i pomidorami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 szklanka ryżu arborio

ok. 1-1,25 l bulionu

¼ szklanki białego wina

1 szklanka różyczek brokuła

szczypta nitek szafranu

2 pomidory

4 pomidorki cherry

200 g surowego filetu z łososia bez skóry

50 g łososia wędzonego

skórka starta z połówki cytryny

3 łyżki Lurpak Premium Miks Klasyczny

3-4 łyżki masła Lurpak Klasyczne

sól

pieprz

świeży tymianek

½ szklanki startego parmezanu

2 szalotki

Przygotowanie:

Pomidorki cherry przekroić na pół, wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia i suszyć w temperaturze 70 stopni przez 3 godziny.
Szalotki pokroić w kostkę i przesmażyć na miksie, dodać ryż i chwilę smażyć, aż zrobi się przezroczysty. Szafran zalać ciepłą wodą. Do ryżu i szalotki dodać wino.
Z brokuła wykroić małe różyczki, pomidory wyfiletować i pokroić w drobną kostkę.
Do gotującego się ryżu dolać bulion chochla po chochli. Każdą następną porcję płynu dolewamy wtedy, gdy ryż wchłonie poprzednią.Namoczony wcześniej szafran dolewamy wraz z wodą od razu przy pierwszej porcji bulionu.
Brokuł, skórkę z cytryny i tymianek dodajemy po ok. 8-10 minutach gotowania ryżu. Na koniec dodajemy masło, parmezan i wyfiletowane pomidory. Dekorujemy wędzonym łososiem i suszonymi pomidorami cherry.

powrót

Podobne przepisy

Gravlax
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 36)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.