Jacques Pépin

Risotto z łodygą brokułów


Przepis z programu Jacques Pepin: Nowe dania na szybko
trudność: brak

Risotto z łodygą brokułów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka wody

3-4 łodygi brokułów

obrać zewnętrzną

włóknistą skórkę

pokroić w kostkę o boku 1 cm (około 2 szklanek)

3-4 pieczarki

¼ szklanki posiekanej cebuli

¼ szklanki posiekanej szalotki

1 szklanka włoskiego

krótkoziarnistego ryżu (do risotta)

¾ łyżeczki soli

2 ¼ szklanki bulionu domowej roboty z kury lub indyka

2 łyżki masła

¼ szklanki tartego parmezanu i trochę do posypania

 

 

Przygotowanie:


Wodę doprowadzić w dużym rondlu do wrzenia. Wrzucić pokrojone w kostkę łodygi brokułów. Doprowadzić do wrzenia. Gotować 2 minuty, aż zmiękną, ale pozostaną jędrne. Odlać i odstawić na bok. Pieczarki umyć i pokroić na plastry grubości 1 cm. Ułożyć w stos i pokroić na 0,5 cm słupki. Powinno się uzyskać około 1 szklanki.
Oliwę rozgrzać w rondlu na dużym ogniu. Wrzucić cebulę i szalotkę. Podsmażać 30 sekund. Wrzucić pieczarki i ryż. Dobrze wymieszać, dosypać sól i wlać 1 ¼ szklanki bulionu. Doprowadzić do wrzenia. Starannie zamieszać. Przykryć. Zmniejszyć płomień. Gotować około 8 minut. Odkryć. Ryż powinien wchłonąć cały płyn. Jeśli nie, gotować dalej. (Do tego etapu risotto można przygotować z dwugodzinnym wyprzedzeniem).
Przed podaniem pogrzać mieszaninę na średnim ogniu, aż zacznie skwierczeć. Wlać ¼ szklanki pozostałego bulionu i dokładnie zamieszać. Mieszać od czasu do czasu, aż płyn zostanie wchłonięty i mieszanina ponownie zacznie skwierczeć. Powinno to trwać około 2 minut. Powtórzyć czynność jeszcze trzykrotnie, za każdym razem dodając po ¼ szklanki bulionu. Pod koniec gotowania dodać masło, ser i brokuły. Mieszać zawartość rondla 1-2 minuty, aż risotto nabierze konsystencji kremu, ale ziarna ryżu pozostaną jędrne. Natychmiast podawać na bardzo gorących talerzach. Parmezan podać osobno na stół.

powrót

Podobne przepisy

Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Żeberka wieprzowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka po kowbojsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.