.png" class="logo" alt="" />

rodzaje dań >>

kuchnie świata >>

ulubione przepisy

najczęściej komentowane

przepisy z programów >>

Risotto z leśnymi grzybami

Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 2)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Dania wegetariańskie Dania wegetariańskie

Risotto z grzybami leśnymi
odsłon: 20892

składniki i przygotowanie:



Składniki:
200 g ryżu arborio
200 g świeżych grzybów leśnych (kurki, podgrzybki, borowiki)
1 szalotka
1 ząbek czosnku
150 ml białego wina wytrawnego
¾ litra bulionu drobiowego
100 g zielonego groszku mrożonego
50 g świeżo tartego parmezanu
100 g masła
4 suszone pomidory
2 łyżki siekanej natki pietruszki
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Przygotowanie:
Na kilku łyżkach oliwy zeszklij posiekaną szalotkę i dodaj ryż. Gdy lekko się upraży dodaj białe wino i gotuj do momentu aż ryż wchłonie płyn. Dodaj pokrojone grzyby i czosnek. Chwilę smaż, dodaj groszek i tyle bulionu by przykrył ryż. Gotuj na małym ogniu mieszając i dolewając bulionu do momentu aż ryż będzie al dente. Dodaj posiekane suszone pomidory, natkę pietruszki oraz przyprawy. Wykończ risotto masłem i parmezanem tak, by miało lekko lejącą konsystencję.

© Adam Chrząstowski

skomentuj przepis >>

najnowsze przepisy >>