Adam Chrząstowski

Risotto z leśnymi grzybami

Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Risotto z grzybami leśnymi

odsłon: 28261

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

200 g ryżu arborio
200 g świeżych grzybów leśnych (kurki, podgrzybki, borowiki)
1 szalotka
1 ząbek czosnku
150 ml białego wina wytrawnego
¾ litra bulionu drobiowego
100 g zielonego groszku mrożonego
50 g świeżo tartego parmezanu
100 g masła
4 suszone pomidory
2 łyżki siekanej natki pietruszki
oliwa z oliwek
sól
pieprz

Przygotowanie:

Na kilku łyżkach oliwy zeszklij posiekaną szalotkę i dodaj ryż. Gdy lekko się upraży dodaj białe wino i gotuj do momentu aż ryż wchłonie płyn. Dodaj pokrojone grzyby i czosnek. Chwilę smaż, dodaj groszek i tyle bulionu by przykrył ryż. Gotuj na małym ogniu mieszając i dolewając bulionu do momentu aż ryż będzie al dente. Dodaj posiekane suszone pomidory, natkę pietruszki oraz przyprawy. Wykończ risotto masłem i parmezanem tak, by miało lekko lejącą konsystencję.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.