Rick Stein

Risotto z koprem morskim i krewetkami


Przepis z programu Morski przewodnik Ricka Steina Sława Cromer i legendarne śledzie (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Risotto z koprem morskim i krewetkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

750 g ugotowanych krewetek w skorupkach

100 g kopru morskiego

75 g masła

½ cebuli

1,2 litra bulionu rybnego lub z kurczaka

1-2 kawałki kwiatu muszkatołowego

3 szalotki

3 ząbki czosnku

350 g ryżu na risotto (arborio)

120 ml białego wytrawnego wina

Sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Obrać krewetki ze skorupek i odłożyć na bok. Skorupki zachować. Odłamać zdrewniałe łodygi i podzielić gałązki kopru na małe kawałki. Posiekać cebulę. W dużym garnku stopić 25g masła, dodać cebulę i smażyć na złoto ok. 5 minut. Dodać skorupki krewetek i smażyć 3-4 minuty, potem dodać bulion i kwiat muszkatołowy i doprowadzić do wrzenia. Przykryć i gotować na małym ogniu 20 minut. Przelać płyn do czystego rondla przez stożkowe sito, chochlą wyciskając jak najwięcej płynu. Doprowadzić do wrzenia i trzymać na małym ogniu. Drobno posiekać szalotki i czosnek. Stopić resztę masła w płaskim rondlu. Dodać szalotki i czosnek i smażyć na małym ogniu 2 minuty. Dodać ryż i dokładnie wymieszać, aby masło obkleiło ziarenka ryżu. Wlać wino i mieszając gotować, aż płyn zostanie wchłonięty. Dodać 1/3 bulionu i mieszać, aż płyn zostanie wchłonięty, po czym dodać następną 1/3 bulionu i mieszać do wchłonięcia płynu. Powtórzyć z ostatnią porcją bulionu. Gotowanie ryżu potrwa ok. 20 minut. Ryż powinien być ugotowany „al dente”. Tymczasem zagotować wodę. Wrzucić koper morski do wrzącej wody i gotować 1 - 2 minuty, a następnie dobrze osączyć. Wmieszać koper do risotto, doprawić solą (ostrożnie) i pieprzem. Dodać krewetki (zostawić kilka do dekoracji) i mieszając podgrzewać 1 minutę. Przełożyć risotto do 4 ogrzanych miseczek, udekorować pozostawionymi krewetkami i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Ośmiorniczki w oliwie z czosnkiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Sałatka z homara z grejpfrutem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Omułki z grilla a la Cape Malay
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska
Kalmary z pomidorami i czarnymi oliwkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Homar z ostrym sosem saté
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.