Risotto z kaszy jęczmiennej i bekonu

Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Risotto z kaszy jęczmiennej i bekonu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki:

4-5 miarek (1,2 - 1,5 l) bulionu drobiowego lub warzywnego

4 plastry bekonu, drobno posiekane

2 cebule, obrane i posiekane

6 posiekanych ząbków czosnku

1 miarka (ok. 250g) grubej kaszy jęczmiennej albo pęczaku

sól i pieprz

1 pęczek posiekanej natki albo szczypiorku



Przygotowanie:

W garnku doprowadź bulion do wrzenia. W rondlu usmaż bekon na średnim ogniu, aż będzie złocisty i chrupki. Wrzuć cebulę i czosnek, zeszklij. Dorzuć kaszę, smaż przez kilka chwil, aż pokryje się tłuszczem i podgrzeje. Dolej miarkę gorącego bulionu, mieszaj, aż kasza wchłonie płyn. Dolewaj bulion po łyżce wazowej i czekaj, aż kasza go wchłonie. Gotuj, aż zmięknie. Dopraw solą i pieprzem. Dorzuć garść ulubionych ziół.



Michael Smith

powrót

Podobne przepisy

Omlet grzybek z ekspresowym dżemem z miękkich owoców
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Pieczone ziemniaki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Kanapka z wołowiną i cebulą
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
Podpłomyki w terenie, bez stolnicy
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Inne, Pieczywo
Gruszki z czarną porzeczką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.