Donna Dooher

Risotto z kabaczkiem i pancettą


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Risotto z kabaczkiem i pancettą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


MASŁO KORZENNE

4 upieczone ząbki czosnku

4 łyżki stołowe (60 ml) niesolonego masła w temperaturze pokojowej

1 łyżeczka (5 ml) posiekanego szczypiorku

szczypta mielonego imbiru

szczypta mielonego cynamonu

½ łyżeczki (2 ml) posiekanego majeranku



Przygotowanie

W misce rozgnieść łyżką czosnek. Dodać masło, szczypiorek, majeranek, cynamon i imbir, starannie wymieszać i schłodzić.



KABACZEK

2 łyżki stołowe (30 ml) niesolonego masła

500 g kabaczka, pokrojonego w półcentymetrową kostkę

1 łyżeczka (5 ml) gruboziarnistej soli

1 łyżka stołowa (15 ml) brązowego cukru



Przygotowanie

W dużej patelni stopić masło. Dodać kabaczka i przyprawić solą. Smażyć 6 minut, aż stanie się złocisty z każdej strony. Dodać cukier i dusić, aż kabaczek będzie przyrumieniony i miękki, ale nie rozgotowany. Trzymać w cieple.





RISOTO

5 szklanek (1,25 l) bulionu z drobiu

1 łyżka stołowa (15 ml) oliwy z oliwek

125 g pancetty lub wędzonego bekonu

½ szklanki (125 ml) posiekanych szalotek

1 szklanka (250 ml) ryżu arborio

2 łyżeczki (10 ml) posiekanej świeżej szałwii

1 łyżeczka (5 ml) posiekanego świeżego tymianu

½ szklanki (75 ml) białego wina

2 łyżki stołowe (30 ml) posiekanej natki

gruboziarnista sól i pieprz do smaku



Przygotowanie

Zagotować bulion na dużym ogniu, zmniejszyć płomień. Rozgrzać oliwę na patelni z grubym dnem, wrzucić pancettę (bekon) i smażyć, aż lekko się zrumieni. Dodać szalotki i smażyć, aż zmiękną.

Wsypać ryż, szałwię oraz tymianek i smażyć 4 minuty, mieszając, by ziarenka ryżu pokryły się tłuszczem. Zwiększyć ogień, wlać wino i gotować, aż ryż wchłonie płyn. Dodawać po pół szklanki (125 ml) gorącego bulionu i cały czas mieszać, by ryż absorbował płyn i wydzielał skrobię. Po 18 minutach sprawdzić, czy ryż jest gotowy – powinien być al dente. Dodać natkę, sól, pieprz i 3 łyżki stołowe (45 ml) korzennego masła. Delikatnie wymieszać z kabaczkiem.



@ Donna Dooher

powrót

Podobne przepisy

Kaczka po pekińsku
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kaczki
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Risotto ze strączkowych kiełków z grasicą
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kurczak po zanzibarsku
Paul Merret
Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska
Fajitas
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.