James  Martin

Risotto z homarcami i smażone kwiaty cukinii


Przepis z programu James Martin i jego ogród (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Risotto z homarcami i smażone kwiaty cukinii
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Risotto:

25 g masła

½ szalotki, drobno posiekanej

½ ząbka czosnku, posiekanego

70 g ryżu arborio

60 ml białego wina

400 ml bulionu z kurczaka

3 małe cukinie, posiekane

6 homarców na osobę

1 łyżeczka sera mascarpone

50 ml śmietany kremówki

50 g parmezanu, świeżo startego

1 łyżka natki, posiekanej



Kwiaty cukinii:

50 g skrobi kukurydzianej

50 g mąki z proszkiem do pieczenia

woda gazowana

2 kwiaty cukinii

olej, do smażenia



Przygotowanie:

Zacznij od risotto. Postaw na średnim ogniu duży, płytki rondel, roztop w nim masło i podsmaż na nim szalotkę i czosnek przez 2-3 minuty. Dodaj ryż i wymieszaj tak, żeby wszystkie ziarenka były obtoczone w maśle. Smaż przez minutę. Dodaj białe wino i, ciągle mieszając, doprowadź do wrzenia. Kiedy prawie cały płyn odparuje, dodaj chochelkę bulionu. Stale mieszając gotuj, aż bulion też odparuje. Dodaj cukinię. Stopniowo, cały czas mieszając dodaj resztę bulionu. Gotuj, aż ryż będzie miękki i kremowy. Możliwe, że nie zużyjesz całego bulionu, ale może się zdarzyć, że będziesz potrzebować go więcej. Dodaj homarce, ser mascarpone, śmietanę i parmezan. Wymieszaj i gotuj przez 3-4 minuty. Następnie przygotuj smażone kwiaty cukinii. Wymieszaj skrobię kukurydzianą, mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptę soli. Dodaj dość wody gazowanej, żeby powstało ciasto o konsystencji ciasta na naleśniki. Obtocz kwiaty cukinii w cieście i smaż na głębokim tłuszczu, aż będą złociste i chrupiące. Dopraw risotto do smaku solą i pieprzem, dodaj posiekaną natkę. Podawaj od razu przybrane smażonym kwiatem cukinii.





Przepis opracowany na podstawie programu \"James Martin i jego ogród\".

powrót

Podobne przepisy

Mule w winie z ziołami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Budyń z cukinii z potrawką z muli
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krab z woka z ostrym sosem saté
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Krewetki na ostro
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Koktajl z krewetek
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.