Delia  Smith

Risotto z grzybów


Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Risotto z grzybów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

7 dag masła

1 średnia cebula

15 g suszonych prawdziwków

500 ml wrzącej wody

20 dag dużych pieczarek

17 dag ryżu do risotto (Carnaroli

Arborio lub Nano)

150 ml wytrawnej Madery

2 łyżki stołowe sera Parmigiano Reggiano (parmezanu)

 

 

Przygotowanie:


W rondlu rozgrzewamy masło i dusimy w nim drobno posiekaną cebulę. Suszone grzyby moczymy pół godziny we wrzątku i odcedzamy, filtrując i zachowując płyn. Pieczarki kroimy na centymetrowe kawałki, dorzucamy do cebuli wraz z odciśniętymi i posiekanymi prawdziwkami. Mieszamy i dusimy na małym ogniu 20 minut, aż grzyby i cebula puszczą soki. Wsypujemy suchy ryż, mieszamy, by ziarenka pokryły się masłem i sokami z grzybów, po czym wlewamy płyny: wodę, w której moczyły się grzyby oraz wino. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, zwiększamy ogień, by doprowadzić potrawę do wrzenia, a następnie przekładamy ją do rozgrzanego naczynia i wstawiamy do piekarnika.
Po dwudziestu minutach posypujemy tartym serem, lekko mieszamy i pieczemy kolejny kwadrans. Gotową potrawę wyjmujemy, przykrywamy na chwilę ściereczką, po czym posypujemy tartym parmezanem i podajemy.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.