Jola Słoma

Risotto z fenkułami w sosie cytrynowym


Przepis z programu ATELIER SMAKU na Sycylii (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Risotto z fenkułami w sosie cytrynowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

40 dag ryżu arborio

40 dag fenkuła

20 dag marchwi

1 szkl. zielonych oliwek z zalewą

6 łyżek oliwy

150 ml mleka kokosowego

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka suszonego peperoncino

2 łyżeczki suszonego oregano

2 łyżeczki suszonego rozmarynu

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

1 1/2 łyżeczki soli

otarta skórka z 1/2 cytryny

sok z 1/2 cytryny

ok. 1 litr wody

kilka gałązek pietruszki do dekoracji

 

 

Przygotowanie:

Rozgrzewamy oliwę na patelni i smażymy na niej pokrojonego fenkuła w paski i marchewkę w plastry ok. 5 minut, cały czas mieszając. Dodajemy ryż i smażymy jeszcze minutę, ciągle mieszając. Dolewamy wodę w takiej ilości, która przykryje ryż i dosypujemy soli. Gotujemy ok. 15 minut od czasu do czasu mieszając i dodając gorącej wody, tak aby ryż był ciągle przykryty. Dolewamy mleko kokosowe i dorzucamy przyprawy, oliwki wraz z zalewą i sos sojowy. Gotujemy jeszcze kilka minut. Gdy ryż będzie miękki, a sos stanie się zawiesisty, dodajemy sok z cytryny i otartą z niej skórkę. Risotto podajemy posypane natką pietruszki.

powrót

skomentuj przepis

#Pani Serwusowa

31.05.2011 11:56


Yorkshire

CYTUJ

Autorami tego przepisu powinna sie zajac czym predzej sycylijska mafia. To nazywacie risotto? Dajecie do sekcji "Kuchnia wloska"? Dajcie zyc! :(

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.