Ruth  Rogers

Risotto z fasolą i pancettą


Przepis z programu Włoskie przepisy z River Cafe (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Risotto z fasolą i pancettą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ kg drobnej białej fasoli

namoczonej przez noc w zimnej wodzie

1 pomidor

1 główka czosnku

gałązka szałwii

1 czubata łyżka masła

oliwa

1 główka selera naciowego

drobno posiekana

1 mała czerwona cebula

drobno posiekana

100 g pancetty w cienkich plastrach

pokrojonej w kostkę

1 łyżeczka posiekanego czosnku

garść listków rozmarynu

posiekanych

½ kg ryżu carnaroli

1 szklanka wina valpolicella

1 litr wrzącego bulionu drobiowego albo warzywnego

sól morska

świeżo mielony czarny pieprz

masło

parmezan

 

 

Przygotowanie:


Odlej wodę, przepłucz fasolę i ugotuj ją z 1 pomidorem, przeciętą w poprzek na pół główką czosnku oraz gałązką szałwii (czas gotowania 45 min). Rozgrzej masło i oliwę na dużej patelni i podsmaż posiekany seler naciowy oraz posiekaną cebulę przez 5 min. Dodaj pancettę oraz czosnek. Przesmaż i dopraw rozmarynem. Po minucie wsyp ryż i przesmaż mieszając, aż się zeszkli. Zalej winem, przemieszaj, a gdy ryż wchłonie płyn, zacznij dolewać po 2 chochle bulionu. WAŻNE: kolejną porcję można wlać dopiero, kiedy ryż wchłonie prawie cały płyn. Bulion musi się stale gotować. Kiedy ryż osiągnie konsystencję al dente, zmiksuj połowę ugotowanej fasoli, przemieszaj z resztą fasoli i dodawaj do risotto, aż mieszanina osiągnie odpowiednie proporcje i gęstość. Dopraw wszystko solą i pieprzem, dodaj łyżkę masła, a gdy się stopi, wsyp 2 garście tartego parmezanu. Podawaj natychmiast porcje posypane świeżo startym parmezanem.

powrót

Podobne przepisy

Szaszłyki z kurczakiem i figami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Smażona mielona wołowina, ziemniaki w mundurkach, sos pomidorowy
Jamie  Oliver
Przepis z programu 30 minut Jamiego (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Burger po zagrzebsku z sałatą i salsą
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Zupa z klopsikami
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Plastry polędwicy wołowej z karmelizowanymi szalotkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.