Ruth  Rogers

Risotto z fasolą i pancettą


Przepis z programu Włoskie przepisy z River Cafe (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Risotto z fasolą i pancettą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ kg drobnej białej fasoli

namoczonej przez noc w zimnej wodzie

1 pomidor

1 główka czosnku

gałązka szałwii

1 czubata łyżka masła

oliwa

1 główka selera naciowego

drobno posiekana

1 mała czerwona cebula

drobno posiekana

100 g pancetty w cienkich plastrach

pokrojonej w kostkę

1 łyżeczka posiekanego czosnku

garść listków rozmarynu

posiekanych

½ kg ryżu carnaroli

1 szklanka wina valpolicella

1 litr wrzącego bulionu drobiowego albo warzywnego

sól morska

świeżo mielony czarny pieprz

masło

parmezan

 

 

Przygotowanie:


Odlej wodę, przepłucz fasolę i ugotuj ją z 1 pomidorem, przeciętą w poprzek na pół główką czosnku oraz gałązką szałwii (czas gotowania 45 min). Rozgrzej masło i oliwę na dużej patelni i podsmaż posiekany seler naciowy oraz posiekaną cebulę przez 5 min. Dodaj pancettę oraz czosnek. Przesmaż i dopraw rozmarynem. Po minucie wsyp ryż i przesmaż mieszając, aż się zeszkli. Zalej winem, przemieszaj, a gdy ryż wchłonie płyn, zacznij dolewać po 2 chochle bulionu. WAŻNE: kolejną porcję można wlać dopiero, kiedy ryż wchłonie prawie cały płyn. Bulion musi się stale gotować. Kiedy ryż osiągnie konsystencję al dente, zmiksuj połowę ugotowanej fasoli, przemieszaj z resztą fasoli i dodawaj do risotto, aż mieszanina osiągnie odpowiednie proporcje i gęstość. Dopraw wszystko solą i pieprzem, dodaj łyżkę masła, a gdy się stopi, wsyp 2 garście tartego parmezanu. Podawaj natychmiast porcje posypane świeżo startym parmezanem.

powrót

Podobne przepisy

Boczek z soczewicą
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kurczak z sałatką z fasoli i fenkuła
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ślepe zięby w piwnym sosie
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia belgijska
Empanady z grilla
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.