Risotto z burakami

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 51)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Risotto z burakami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 filiżanki bulionu

duży starty burak

średnia posiekana cebula

3 rozgniecione ząbki czosnku

liść laurowy

ćwierć filiżanki oliwy

półtorej filiżanki ryżu arborio

ćwierć filiżanki białego wina

50 g masła

50 g startego parmezanu

ćwierć filiżanki natki pietruszki

2 łyżki posiekanego tymianku

Przygotowanie:

Cebulę, czosnek i liść laurowy podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać ryż i smażyć mieszając przez 3 - 4 minuty. Dodać buraki, wlać wino i odczekać 2 minuty, aż płyn się wchłonie. Dolać połowę bulionu i gotować przez 10 minut, mieszając co jakiś czas. Kiedy płyn zniknie, dolewać stopniowo resztę bulionu. Uważać, żeby nie rozgotować ryżu. Na koniec dodać natkę pietruszki, tymianek, masło i ser.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.