Gary  Rhodes

Risotto grzybowe z chrupiącą czarną kiszką


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Risotto grzybowe z chrupiącą czarną kiszką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

100-175g masła

1 łyżka oliwy z oliwek

2 cebule

drobno posiekane

25-50g szpiku kostnego

pokrojonego w kostkę (opcjonalne)

1,2l bulionu warzywnego lub drobiowego

225-350g dużych

polnych pieczarek

pokrojonych w plasterki

225g ryżu arborio

1 czarna kiszka

pokrojona w 1cm kostkę (można zastąpić kaszanką)

1-2 łyżki świeżo startego parmezanu

sól i świeżo mielony czarny pieprz

wiórki parmezanu

do przybrania

oliwa z oliwek

do przybrania

 

 

Przygotowanie:


W dużym rondlu stop masło z oliwą, dodaj posiekaną cebulę i szpik, podduś przez 2-3 minuty tak, aby cebula nie zmieniła koloru. W tym czasie doprowadź bulion do wrzenia. Do cebuli dodaj pokrojone polne pieczarki i zwiększ ogień pod rondlem. Smaż pieczarki przez 2-3 minuty. Dodaj ryż, zmniejsz trochę ogień i duś jeszcze minutę. Dolej chochelkę gorącego bulionu i ciągle mieszając poczekaj aż ryż całkowicie zaabsorbuje płyn zanim dodasz koleją porcję. Dolewaj bulion po jednej chochelce ciągle mieszając, poczekaj, aż cały płyn się wchłonie i wyparuje zanim dodasz kolejną porcję bulionu. Ten proces zajmie ci jakieś 20-30 minut. Kiedy risotto będzie już prawie gotowe, podsmaż czarną kiszkę na patelni na chrupko. Kiedy ryż będzie już al dente, dodaj starty parmezan. Dopraw do smaku solą i pieprzem i przełóż na talerz. Posyp wiórkami z parmezanu dodaj czarną kiszkę i skrop oliwą z oliwek.

powrót

Podobne przepisy

Grillowana polenta z parmezanem i ragout z polędwiczek
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Gęś duszona z majerankiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.13)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pierś indyka nacierana papryką
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.