Risotto cytrynowo-tymiankowe z kurczakiem i szparagami

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Risotto cytrynowo-tymiankowe z kurczakiem i szparagami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

400 g ryżu arborio

ok. 1 litra bulionu drobiowego

1 cytryna

4 łyżki masła

1 pęczek szparagów zielonych

ok. 300 g mięsa z udek kurczaka

½ puszki kukurydzy

oliwa z oliwek

sól

pieprz

tymianek świeży

 

Przygotowanie:

Do garnka wkładamy 2 łyżki masła, roztapiamy je i wsypujemy ryż. Przesmażamy go chwilę, aż ziarenka zrobią się lekko przezroczyste. Dolewamy 1 chochlę bulionu i mieszamy. Jak ryż wchłonie cały płyn, znów dolewamy chochlę. Po 3 chochli dodajemy do ryżu skórkę startą z cytryny. I znów postępujemy jak wyżej. Przed dolaniem 2 ostatnich chochli (około) dodajemy pokrojone szparagi i ok 1 łyżki listków tymianku. Mieszamy, dolewamy chochlę bulionu i czekamy, aż ryż wchłonie płyn. Kurczaka kroimy w ok. 1 cm kawałki, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z ½ cytryny. Krótko przesmażamy na suchej patelni. Dodajemy go do ryżu razem z kukurydzą i skrapiamy całość sokiem z drugiej połówki cytryny, zalewamy ostatnią chochlą bulionu i gotujemy, aż płyn w całości zostanie wchłonięty. Dodajemy pozostałe 2 łyżki masła, dokładnie mieszamy i serwujemy. Danie to nie nadaje się do podgrzewania, powinno od razu znaleźć się na stole.

powrót

Podobne przepisy

Racuchy z kwiatów bzu paula rankina
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Kasza jaglana na śniadanie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Cukierki z tataraku
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Suflet zapiekany na zupie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Puree z kwaśnych jabłek
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.