Risotto cytrynowe ze szparagami

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Risotto cytrynowe ze szparagami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




szparagi:

500 g szparagów

łyżka oliwy

łyżka masła

2 posiekane ząbki czosnku

sól i pieprz



risotto:

litr bulionu z kury lub warzywnego

3 łyżki masła

posiekana mała cebula

posiekana szalotka (ew.)

miarka ryżu

pół miarki wytrawnego białego wina

skórka z cytryny

40 g tartego parmezanu



Przygotowanie:

Odciąć i zachować czubki szparagów. Pokroić łodyżki, odrzucając zdrewniałe części (jeśli szparagi są grube i twarde, należy je obrać). Rozgrzać oliwę i masło na patelni. Wrzucić szparagi i obsmażać przez 5 min. Dodać czosnek i czubki. Wlać 60 ml wody, posolić, popieprzyć i gotować do miękkości, przez 5 – 15 min, zależnie od rodzaju szparagów (można też wrzucić gałązkę rozmarynu i wyjąć ją na końcu). Zagotować bulion i odstawić. Rozgrzać 2 łyżki masła w rondlu. Usmażyć do miękkości cebulę i szalotkę. Dodać ryż i mieszać, aż stanie się szklisty, przez ok. 4 min. Wmieszać wino i zredukować niemal do suchości. Wlać łyżkę bulion i gotować, mieszając, aż płyn zupełnie zniknie. Wlać kolejną i powtarzać tak, aż ryż będzie miękki i kremowy, przez ok. 30 min.

Zdjąć z gazu i wmieszać szparagi, ostatnią łyżkę masła, skórkę cytrynową i połowę sera. Sprawdzić przyprawy. Nałożyć do miseczek i posypać resztą parmezanu.



Laura Calder



UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki

powrót

Podobne przepisy

Szparagowa frittata
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.31)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Harira wegetariańska
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Warzywa faszerowane
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.