Rendang z wołowiny

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska

Rendang z wołowiny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

600 g pokrojonej w paski wołowiny

2 liście limetki kaffir

8 świeżych liści curry

kawałek startej kurkumy

kawałek startego imbiru

1 rozgnieciona łodyga trawy cytrynowej

kawałek galangalu

4 łyżki mielonej kolendry

1 łyżka kminu

2 łyżki cukru

sól

miąższ z 1 kokosa zalany 5 filiżankami wody



Marynata:

10 suszonych chili namoczonych i pozbawionych nasion

8 obranych, posiekanych szalotek

1 łyżka startego imbiru

2 łyżki prażonych wiórków kokosowych



Przygotowanie:

Zacząć od marynaty rozdrabniając chili, szalotki, imbir i wiórki. Wymieszać ją z wołowiną i odstawić na kilka godzin. Do zamarynowanego mięsa wlać wodę z wiórkami kokosowymi. Dodać pozostałe przyprawy. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu, aż wołowina będzie miękka, co jakiś czas mieszając.

Podawać z ryżem.

powrót

Podobne przepisy

Potrawka z wołowiny w sosie piwnym po flamandzku
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia belgijska
Domowa biała kiełbasa
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Rolada wieprzowa florentine
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.