Rendang z bizona

Przepis z programu Pyszne weekendy Billa (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Rendang z bizona
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 czerwone cebule

grubo posiekane

5 ząbków czosnku

obranych

2 łyżki startego świeżego imbiru

6 dużych czerwonych chili

pozbawionych pestek i grubo posiekanych

3 łodygi trawy cytrynowej

grubo posiekanej (tylko białe części)

3 łyżki oleju o delikatnym smaku (np. słonecznikowego)

2 łyżki mielonego kminu

2 łyżki mielonej kolendry

2 łyżeczki kurkumy

2 kg steku z bizona (lub wołowiny)

pokrojonego w kostkę

400 ml mleczka kokosowego

2 laski cynamonu

1 łyżka tamaryndy lub soku z limonki

1 łyżka brązowego cukru

ryż i zielone warzywa ugotowane na parze

 

 

Przygotowanie:


W blenderze połącz cebulę, czosnek, imbir, chili i trawę cytrynową. Zmiel na pastę. Na średnim ogniu rozgrzej olej w dużym garnku o grubym dnie. Dodaj pastę oraz kmin, kolendrę i kurkumę. Podsmażaj 2 minuty, mieszając, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Dodaj mięso i smaż kolejne 2 minuty. Wlej mleczko kokosowe i 400 ml wody. Dodaj cynamon, tamaryndę, cukier i 2 łyżeczki soli. Gotuj na małym ogniu bez pokrywki przez 2 godziny, od czasu do czasu mieszając. Podaj z ryżem i warzywami.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.