Remulada selerowa

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Remulada selerowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

średni seler (ok. 1/2 kg)

jabłko Granny Smith

żółtko

łyżeczka octu z białego wina

łyżka ziarnistej musztardy diżońskiej

miarka oleju z pestek winogron

sól i pieprz

sok z cytryny do smaku

2 łyżeczki roztartych ziaren fenkułu

 

Przygotowanie:

Obrać seler, przepołowić i pokroić w cienkie słupki. Tak samo pokroić jabłko i zmieszać słupki w misce. W miseczce utrzeć żółtko z octem i musztardą. Dodawać po kropelce olej, żeby uzyskać gęsty majonez. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wmieszać ziarna fenkułu. Wymieszać majonez z selerem i jabłkiem. Zakryć i schłodzić przez kilka minut przed podaniem.



UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.