Donna Dooher

Ręcznie wyciskany makaron ze sri lanki


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia lankijska

Ręcznie wyciskany makaron ze sri lanki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 ½ szklanki (625 ml) mąki

½ szklanki (125 ml) prażonej mąki ryżowej

1 łyżeczka (5 ml) gruboziarnistej soli

2 szklanki (500 ml) gorącej wody

 

 

Przygotowanie:


Wyłożyć naczynie do gotowania na parze kilku warstwami gęstego, białego płótna i napełnić mąką. Parować 45 minut. Wysypać na blachę do pieczenia, by przestygła. Połączyć z mąką ryżową i solą w dużej misce. Zrobić wgłębienie pośrodku i wlać wodę. Mieszać drewnianą łyżką, aż składniki połączą się w ciasto. Lekko wyrobić rękami przez 2 – 3 minuty. Wyciskać ciasto przez praskę do makaronu na małe, okrągłe maty. Umieścić je w parowniku i gotować 5 – 8 minut.

powrót

Podobne przepisy

Amatriciana
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 62)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z sosem orzechowym
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Lasagne z rosołem
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.