Jacek Sikora

Ravioli


Przepis z programu Słodki drań (odc.14)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Ravioli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto

300 g mąki

3 łyżki kakao

50 g ciemnej czekolady

4 żółtka

100 ml ciepłej wody

szczypta soli

 

Nadzienie

350 g mielonego białego sera

starta skórka z 1/2 cytryny i 1 pomarańczy

laska wanilii

4 łyżki cukru

3 żółtka

 

Sos

sok z 2 pomarańczy i jednej cytryny

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

łyżka wody

Przygotowanie:

W kopcu przesianej mąki z kakao zrób krater, wbij do niego żółtka oraz wlej ciepłą wodę z solą. Wyrabiaj ciasto tak, by cały płyn pozostał wewnątrz wulkanu. Dodaj roztopioną czekoladę. Jak tylko wszystkie płyny zostaną wchłonięte wyrabiaj ciasto na stolnicy, aż zacznie odstawać od dłoni. Przykryj je ściereczką, żeby nie obsychało i odstaw na ½ godziny.
Zetrzyj skórkę z pomarańczy i cytryny. Laskę wanilii przekrój na pół i wyskrob nożykiem ziarenka ze środka. Cukier utrzyj z żółtkami na kogel-mogel. Do sera dodaj skórki z cytrusów, ziarenka wanilii oraz kogel-mogel. Wszystko dobrze wymieszaj. Sok z cytryny i pomarańczy wygotuj w rondelku do połowy. Dodaj do niego mąkę ziemniaczaną rozrobioną w łyżce wody. Zagotuj, aż zrobi się sos o konsystencji kisielu. Na omączonej stolnicy wywałkuj cienko ciasto. Za pomocą większego kieliszka wycinaj kółka mniej więcej jak na uszka. Na każde z nich nałóż łyżeczką farsz. Zlep krawędzie, a następnie rogi ze sobą. Gotuj je w wrzącej wodzie. Jak wypłyną gotuj je jeszcze chwilę. Podawaj z pomarańczowym sosem.


powrót

Podobne przepisy

Bułgarsko-tureckie pierogi z mięsem
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Pierogi i pierożki
Ravioli z karczochami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
Pierożki wonton z wieprzowiną
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
Kluski leniwe z serem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pierogi z tofu gotowane na parze
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia chińska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.