Ravioli z twarogiem i bananem z palonym masłem i crunchem

Ravioli z twarogiem i bananem z palonym masłem i crunchem
Oceń przepis:
33 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy
Farsz:
  • 4 żółtka
  • łyżka cukru
  • szklanka twarogu
  • 2 banany
Crunch:
  • 100 g orzechów ziemnych niesolonych
  • 50 g migdałów
  • 50 g orzechów laskowych
  • pół szklanki cukru
  • odrobina wody
  • 2 łyżki masła

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta zagnieć tak, aby ciasto było elastyczne. Przykryj je ściereczką i odstaw na 25-30 minut.
Przygotuj farsz. Utrzyj żółtka, dodaj cukier, twaróg i dwa pokrojone banany. Wszystko wymieszaj. Gotowy farsz odstaw na bok.
Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkuj. Zrób na cieście stempelki, żeby wiedzieć w jakiej odległości zaplanować układanie farszu. Ułóż farsz na połowie ciasta. Drugą częścią ciasta przykryj część z farszem. Za pomocą stempelka odznacz powstałe ravioli. Następnie przykryj je i odstaw.
Przygotuj crunch. Na patelnię wysyp orzechy ziemne niesolone, migdały i orzechy laskowe. Uprażone orzechy utrzyj w moździerzu na mączkę. Na patelnię wsyp cukier, poczekaj, żeby się rozpuścił. Dodaj orzechy i odrobinę wody. Mieszaj. Następnie wyłóż tak przygotowaną masę na papier i poczekaj, aż ostygnie. Na patelni rozpuść masło i je odrobinę przypal. Odstaw.
Ugotuj ravioli. Podawaj je z palonym masłem i kawałkami crunchu. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA