James  Martin

Ravioli z serem kozim z sosem szałwiowo-pomidorowym


Przepis z programu Na kolacji u arystokracji (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Ravioli z serem kozim z sosem szałwiowo-pomidorowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ciasto na ravioli

225 g zwykłej mąki pszennej i trochę do podsypywania

2 całe jajka i dwa żółtka, najlepiej, jeśli jajka pochodzą z hodowli ekologicznej

1 łyżka oliwy z oliwek

2 szczypty soli



Nadzienie

200 g młodego szpinaku, delikatnie podsmażonego i posiekanego

150 g miękkiego, pokruszonego sera koziego

sól i świeżo mielony czarny pieprz

1 rozbełtane jajko, najlepiej z hodowli ekologicznej



Sos

100 g niesolonego masła

1 drobno posiekana szalotka

10 posiekanych listków szałwii

½ posiekanego ząbka czosnku

trochę posiekanej pietruszki

4 drobno posiekane pomidory bez skórki i pestek



Przygotowanie

Weź dużą miskę i wsyp mąkę, dodaj jaja, żółtka, oliwę i sól. Zagniataj rękami aż uzyskasz zwarte ciasto. Zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na przynajmniej 5 godzin. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Wymieszaj szpinak z serem kozim, dopraw solą i pieprzem i odstaw na bok. Gdy ciasto dobrze odpocznie, przepuść je przez maszynkę do makaronu, żeby uzyskać dwa prostokąty o długości około 60cm. Podsypuj mąką, żeby ciasto się nie sklejało. Nałóż po łyżeczce nadzienia na ciasto w odstępach około 4cm. Posmaruj ciasto pomiędzy nadzieniem rozbełtanym jajkiem i przykryj drugim płatem ciasta. Dociśnij palcami przestrzenie pomiędzy nadzieniem. Wytnij kwadraciki przy pomocy kółka. Ravioli gotuj w osolonej wodzie przez 2 minuty. Wyjmij łyżką z otworami i utrzymuj w cieple. Rozgrzej masło na patelni, gdy się zapieni dodaj szalotkę, szałwię, czosnek, pietruszkę i pomidory. Smaż przez 1-2 minuty. Szybko podawaj z ugotowanym ravioli.





© James Martin

powrót

Podobne przepisy

Pieczone pierożki z bryndzą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pierożki na parze z rybą i imbirem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.