Ravioli z karczochami

Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Pierogi i pierożki

Ravioli z karczochami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto

250 g mąki pszennej (typ 480)

2 jaja i jedno żółtko

pół saszetki szafranu (0,075 g)

łyżka oliwy extra vergine

szczypta soli



Nadzienie

4 karczochy

pół cebuli

pół ząbka czosnku

3 łyżki startego sera parmigiano reggiano lub grana padano

4 łyżki oliwy Extra Vergine

jajo

sól i pieprz

pęczek pietruszki

pęczek bazylii



Przygotowujemy ciasto

Przesiewamy mąkę na stolnicę, pośrodku kopczyka dodajemy jaja, sól, oliwę, szafran rozpuszczony w łyżce letniej wody. Wyrabiamy ciasto 10-15 minut, aż będzie gładkie.



Przygotowujemy nadzienie

Oczyszczamy karczochy, usuwamy zewnętrzne twarde liście i odcinamy czubki (usuwamy ze środka włóknisty meszek). Tak przygotowane karczochy kroimy na drobne kawałki. Cebulę i czosnek drobno kroimy i smażymy na patelni z oliwą, dodajemy pokrojone karczochy i gotujemy 5 minut. Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy starty ser, posiekaną bazylię i pietruszkę, jajo, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy składniki drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej masy.



Przygotowujemy ravioli

Rozwałkowujemy ciasto na bardzo cienkie płaty. Układamy na cieście kulki farszu o wielkości orzecha laskowego w odległości 2 centymetrów jeden od drugiego, przykrywamy drugim cienkim płatem ciasta, ugniatamy ciasto wokół farszu, żeby się skleiło, i wycinamy karbowanym radełkiem. Układamy ravioli na ściereczce posypanej mąką i suszymy. Gotujemy ravioli w dużej ilości wrzącej posolonej wody, po odcedzeniu polewamy roztopionym masłem i posypujemy startym serem parmigiano reggiano lub grana padano.



Źródło: KUCHNIA WŁOSKA

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.