Ravioli z homarowym nadzieniem i sosem maślano-kaparowym

Przepis z programu Po prostu po włosku (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Ravioli z homarowym nadzieniem i sosem maślano-kaparowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

Ciasto:

300 g mąki typu 00

3 duże jajka

szczypta soli

mąka i kaszka kukurydziana do podsypania



Sos:

8 – 10 szparagów, pokrojonych na małe kawałki

14 pomidorków czereśniowych, pokrojonych na małe kawałki

mały pęczek szczypiorku

sok z połówki cytryny

1 ząbek czosnku

2 – łyżki orzeszków piniowych, z grubsza posiekanych

1 ½ łyżki kaparów, z grubsza posiekanych

60 g solonego masła



Nadzienie:

300 g mięsa homara (dwa średniej wielkości ugotowane homary)

pęczek natki pietruszki

½ chili bez pestek, posiekane drobno

skórka otarta z jednej cytryny

40 g solonego stopionego masła



Do podania:

oliwa do skropienia

garść listków fenkułu



Przygotowanie:

Zrobić ciasto według podstawowego przepisu na makaron jajeczny (patrz: przepis na makaron jajeczny). W czasie, kiedy ciasto odpoczywa, przygotować sos. Do miski włożyć szparagi, pomidorki i posiekany szczypiorek, wcisnąć sok z połówki cytryny. W moździerzu rozetrzeć czosnek, orzeszki piniowe i kapary, tak, by były wyraźnie wyczuwalne kawałki składników. Masę dodać do szparagów i pomidorków, wymieszać. Odstawić do czasu gotowania ravioli. Przygotować nadzienie – mięso homara pokroić na drobne kawałeczki, przełożyć do miski, dodać posiekaną natkę pietruszki, chili, otartą skórkę z cytryny, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać, wlać stopione masło.

Z ciasta oddzielać kulki wielkości piłeczki tenisowej (zakrywając pozostałe ciasto folią). Kulkę ciasta spłaszczyć i przepuścić przez maszynkę do makaronu przy najszerszym rozstawie. Złożyć ciasto na trzy, przepuścić przez maszynkę, czynność tę wykonać jeszcze dwa razy. Kiedy ciasto przybierze kształt grubego, mniej więcej prostokątnego płata, przepuszczać przez maszynkę, stopniowo zmniejszając rozstaw, aż do najmniejszego . Jeśli ciasto klei się do maszynki, oprószyć płat z każdej strony mąką przed kolejnym przepuszczeniem przez maszynkę. W efekcie powinien powstał długi płat ciasta, o szerokości 8-10 cm. Ciasto można też wałkować ręcznie, aż płat będzie miał grubość mniej więcej dwóch złożonych kart do gry. Gotowy płat ułożyć na oprószonym mąką blacie. Za pomocą radełka lub noża zaznaczyć na cieście miejsce, gdzie będą wycinane ravioli. Można do ich wycinania użyć specjalnej okrągłej foremki, można wykrawać je nożem. Pośrodku zaznaczonego miejsca nakładać po łyżeczce nadzienia. Powinien zostać centymetr odstępu między nadzieniem a brzegiem ciasta. Palcem umoczonym w wodzie posmarować ciasto wokół nadzienia – dzięki temu lepiej zlepi się z wierzchnim płatem. Nałożyć wierzchni krążek lub kwadrat ciasta, przyciskając mocno wokół nadzienia do spodu, by pozbyć się powietrza. Wykrawać ravioli, używając foremki lub ostrego noża. Ravioli układać na tacy posypanej kaszką kukurydzianą. Nie używać do posypywania tacy mąki, gdyż sprawi ona, że z wody w czasie gotowania zrobi się klajster. Ravioli układać tak, by nie stykały się ze sobą. Duży garnek z osoloną wodą wstawić na średni ogień, doprowadzić wodę do wrzenia. W czasie, kiedy gotuje się woda na ravioli, dokończyć sos. Na patelni stopić masło, włożyć przygotowaną w misce masę. Nie smażyć, składniki mają się jedynie podgrzać. Ravioli gotować przez 2-3 minuty, tak, by były al dente, po czym wyjmować łyżką cedzakową i układać na talerzach. Nałożyć 1-2 łyżki sosu, skropić oliwą, udekorować listkami fenkułu i podawać.

















powrót

Podobne przepisy

Cebulowe empanadas
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
Pierogi z sera ricotta nadziewane serami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.