Marieta  Marecka

Ravioli z dynią, tymiankiem i masłem szałwiowym


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki

odsłon: 1345

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto:

200 g mąki pszennej + do podsypania

100 g mąki gryczanej

100 g startego parmezanu

4 duże jaja

1 łyżeczka soli

ew. 2-3 łyżki wody

Farsz:

500 g obranej dyni

½ szklanki startego sera Bursztyn

2 ząbki czosnku

1 mała marchew

½ pietruszki

½ łyżeczki chili

garść świeżego tymianku

½ szklanki wody lub więcej

gałka muszkatołowa

sól

pieprz

oliwa

Do podania:

3 łyżki masła

1 ząbek czosnku

kilka listków świeżej szałwii

świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Jeśli mamy świeżą dynię, obieramy ją, kroimy w mniejsze kawałki i układamy na blasze do pieczenia. Dorzucamy pokrojoną w grube słupki marchew i pietruszkę. Całość skrapiamy oliwą, doprawiamy chili, pieprzem i solą. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na ok. 40 minut.
Po tym czasie przekładamy warzywa do garnka, podlewamy wodą (nie za dużo, tylko tyle, żeby się warzywa mogły podgotować, a woda powinna odparować), dodajemy starty czosnek i sporo świeżego tymianku.
Gotujemy chwilkę, aż warzywa całkowicie zmiękną. Miksujemy blenderam i odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy ciasto. Podane składniki wrzucamy do miski i za pomocą widelca mieszamy do lekkiego połączenia, jeśli masa będzie zbyt sucha można dolać odrobinę wody.
Przekładamy na stolnicę i wyrabiamy gładkie, miękkie i zwarte ciasto. Odkładamy przykryte ściereczką lub folią spożywczą na ok. 30 minut.
Do wystudzonej masy warzywnej dodajemy drobno starty ser Bursztyn i dokładnie mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem i ew. chili.
Ciasto rozwałkowujemy za pomocą wałka lub maszynki do makaronu, na cieniutki placek.
W ok. 2 cm odstępach układamy po łyżeczce farszu, miejsce na około farszu smarujemy wodą. Całość przykrywany drugim płatem ciasta i wykrawamy pierożki.
Można również wcześniej powycinać kwadraty lub koła i na środek każdego kłaść farsz i przykrywać drugim kawałkiem ciasta.
Bardzo dobrze dociskamy brzegi pierożków najlepiej widelcem.
Tak przygotowane ravioli gotujemy w osolonym wrzątku ok.2- 3 minut.
W tym czasie rozpuszczamy masło na małym ogniu, od razu dodajemy drobno pokrojony czosnek i poszatkowaną szałwię, krótko razem podgrzewamy, tak by szałwia się nie spaliła, a oddała cały smak masłu. Wrzucamy na krótko ravioli, żeby się podgrzało i równo obtoczyło masłem.
Podajemy obsypane świeżo mielonym pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

Pieróg biłgorajski
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pierogi z tofu gotowane na parze
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Pierogi ruskie
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
Bułgarsko-tureckie pierogi z mięsem
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Pierogi i pierożki
Czebureki - wspaniałe pierogi z Krymu
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Pierogi i pierożki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.