Nadia G.

Ravioli z botwiną i pieczarkami w sosie truflowym


Przepis z programu Bitchin' Kitchen (odc. 13)
trudność: trudne
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Ravioli z botwiną i pieczarkami w sosie truflowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Sos:

80 g masła

gałązka świeżego tymianku

2-3 łyżki oliwy z białą truflą

⅓ szklanki śmietany 30%

sól morska i pieprz



Ravioli:

3 łyżki oliwy extra vergine

1 posiekany ząbek czosnku

szczypta ostrego chilli w płatkach

2 posiekane szalotki

2 duże drobno posiekane pieczarki

5 dużych liści botwiny

¼ szklanki mascarpone

¼ szklanki ricotty

¼ szklanki startego parmezanu

8 arkuszy ciasta makaronowego

kilka wiórków parmezanu

sól morska i pieprz



Sos:

Roztopić w rondlu masło, wrzucić tymianek i podgrzewać na średnim ogniu, aż masło zacznie brązowieć, około 5 minut. Gdy masło zrobi się lekko brązowe, zdjąć rondel z ognia, dodać oliwę z białą truflą i wymieszać. Odlać dwie łyżki sosu do podsmażenia ravioli, a do reszty dodać śmietanę i doprawić solą i grubo zmielonym pieprzem. Ubijać trzepaczką, aż powstanie emulsja.



Ravioli:

Na patelni rozgrzać na średni ogniu oliwę. Wrzucić czosnek i płatki chilli, smażyć, aż czosnek lekko się zrumieni, około 2 minut. Dodać szalotki, pieczarki, posolić i posypać pieprzem. Smażyć 8 minut. Dodać pokrojoną w cienkie paski botwinę i kolejną szczyptę soli i pieprzu. Smażyć kilka minut, aż botwina zmięknie. Patelnię zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. W dużej misce połączyć mascarpone, ricottę, parmezan i usmażone warzywa. Doprawić solą i pieprzem i delikatnie wymieszać. Z ciasta makaronowego wycinać pięciocentymetrowe kwadraty lub koła. Brzegi każdego placka lekko zwilżać, nakładać na środek ⅓ łyżeczki farszu i przykrywać drugim plackiem, którego brzegi również zostały zwilżone. Przy pomocy widelca lub palcami skleić szczelnie placki.

Pierożki gotować w osolonej wodzie przez 6 minut. Odłożone wcześniej 2 łyżki zrumienionego masła z oliwą wylać na patelnię, dodać łyżkę oliwy i rozgrzać na silnym ogniu. Włożyć ravioli i podsmażyć przez minutę z każdej strony.



Gotowe pierożki wyłożyć na talerze, spryskać sosem truflowym i przybrać wiórkami parmezanu.





© Nadia G.



powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.