Ratatouille

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Ratatouille
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 duże bakłażany

2 czerwone papryki

2 żółte papryki

125 ml oliwy, do smażenia

4 małe cukinie pokrojone w grube talarki

2 cebule w plasterkach

2 posiekane ząbki cukru

2 roztarte ostre papryczki

listek laurowy

gałązka rozmarynu

sól i pieprz

8 średnich pomidorów, bez pestek, grubo skrojonych

duża garść pokrojonej świeżej bazylii

 

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik w funkcji grilla. Pokroić bakłażany na grube plastry i ułożyć je na kratce postawionej w zlewie. Obficie posolić i zostawić na pół godziny, żeby odsączyć nadmiar wody. Potem plastry opłukać i wysuszyć. W tym czasie wstawić oba rodzaje papryki do piekarnika i opalić skórkę ze wszystkich stron, przez ok. 20 minut. Odłożyć do miski, nakryć ją folią i odczekać 5 minut. Skórka łatwo zejdzie. Usunąć skórkę i gniazda nasienne, a paprykę pokroić w wąskie paseczki. Wrzucić je do dużej miski. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 230ºC. Nalać oliwy na blachę i wrzucić na nią talarki cukinii. Opiekać w piekarniku, przewracając w połowie, przez ok. 10 minut. Wyjąć i dorzucić do papryki. Pokroić wysuszonego bakłażana na duże kawałki, wymieszać w oliwie, ułożyć na blasze i opiekać przez kwadrans w piekarniku. Potem dorzucić do miski. W czasie opiekania warzyw rozgrzać łyżkę oliwy na patelni i przesmażyć cebulę do miękkości. Dodać czosnek, ostrą papryczkę, listek laurowy i rozmaryn na ostatnią minutę. Wrzucić pomidory. Przesmażać, aż pomidory zmiękną, a masa stanie się wodnista, przez kwadrans. Wylać masę pomidorową na warzywa, wymieszać. Sprawdzić smak. Podawać w temperaturze pokojowej, posypać bazylią.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.