Ratatouille

Ratatouille
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 2 duże bakłażany
  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 125 ml oliwy, do smażenia
  • 4 małe cukinie pokrojone w grube talarki
  • 2 cebule w plasterkach
  • 2 posiekane ząbki cukru
  • 2 roztarte ostre papryczki
  • listek laurowy
  • gałązka rozmarynu
  • sól i pieprz
  • 8 średnich pomidorów, bez pestek, grubo skrojonych
  • duża garść pokrojonej świeżej bazylii

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik w funkcji grilla. Pokroić bakłażany na grube plastry i ułożyć je na kratce postawionej w zlewie. Obficie posolić i zostawić na pół godziny, żeby odsączyć nadmiar wody. Potem plastry opłukać i wysuszyć. W tym czasie wstawić oba rodzaje papryki do piekarnika i opalić skórkę ze wszystkich stron, przez ok. 20 minut. Odłożyć do miski, nakryć ją folią i odczekać 5 minut. Skórka łatwo zejdzie. Usunąć skórkę i gniazda nasienne, a paprykę pokroić w wąskie paseczki. Wrzucić je do dużej miski. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 230ºC. Nalać oliwy na blachę i wrzucić na nią talarki cukinii. Opiekać w piekarniku, przewracając w połowie, przez ok. 10 minut. Wyjąć i dorzucić do papryki. Pokroić wysuszonego bakłażana na duże kawałki, wymieszać w oliwie, ułożyć na blasze i opiekać przez kwadrans w piekarniku. Potem dorzucić do miski. W czasie opiekania warzyw rozgrzać łyżkę oliwy na patelni i przesmażyć cebulę do miękkości. Dodać czosnek, ostrą papryczkę, listek laurowy i rozmaryn na ostatnią minutę. Wrzucić pomidory. Przesmażać, aż pomidory zmiękną, a masa stanie się wodnista, przez kwadrans. Wylać masę pomidorową na warzywa, wymieszać. Sprawdzić smak. Podawać w temperaturze pokojowej, posypać bazylią.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA