Jan i Jakub   Kuroniowie

Ratatouille


Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

odsłon: 9134

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g dojrzałych pomidorów (lub pomidorów z puszki)

2 różnokolorowe papryki

po 1 kabaczku

cukinii

bakłażanie

2 cebule

4 ząbki czosnku

sok z 1 cytryny lub łyżka octu winnego

100 ml czerwonego

wytrawnego wina

100 ml oliwy

świeży lub suszony tymianek

świeża bazylia

szałwia

estragon

natka pietruszki

ew. kilka igieł rozmarynu

sól

pieprz

ew. 10 oliwek

 

Przygotowanie:

Poszatkowaną cebulę i posiekany czosnek przesmażamy na rozgrzanej oliwie. Kiedy cebula się zeszkli, wlewamy wino i czekamy, aż odparuje. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa: bakłażana, paprykę, potem cukinię i kabaczka. Pomidory po sparzeniu obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników. Kiedy składniki są już podsmażone, wsypujemy suszone lub świeże zioła, dorzucamy oliwki oraz sól i pieprz do smaku. Doprawiamy sokiem z cytryny. Przed podaniem mieszamy i dekorujemy natką pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Soczewica w sosie chilli
Przepis z programu Floyd w Indiach Jaipur (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Barszcz ukraiński
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia ukraińska
Marchewka z groszkiem cukrowym
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Tęczowa zapiekanka
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Jajka przepiórcze w ziołach
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

klemetko

postów: 5

25.03.2016 16:24

CYTUJ

Ratatuj wygląda pefekcyjnie!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.