Ratatouille frittata

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Ratatouille frittata
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

oliwa z oliwek

cebula

papryka

cukinia

pokrojone pomidory

oregano

papryka

kukurydza z puszki

100g mrożonego groszku

6 jajek

4 łyżki wody

natka pietruszki i świeże zioła

żółty ser

 

 

Przygotowanie:


Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy z oliwek i wrzucamy warzywa: grubo posiekaną cebulę, paprykę, cukinię. Mieszamy je drewnianą łyżką. Dorzucamy parę pokrojonych pomidorów. Smażymy przez chwilę. Doprawiamy – na przykład oregano i papryką. Smażymy przez kilka minut. Dorzucamy kukurydzę z puszki i 100 g mrożonego groszku. Wbijamy do miski 6 jajek. Roztrzepujemy je widelcem. Dolewamy 4 łyżki wody i chwilę mieszamy. Do warzyw możemy dodać garść pietruszki lub innych świeżych ziół. Jajka wylewamy na patelnię, by pokryły jarzyny i gotujemy 2 – 3 minuty, aż się zetną. Posypujemy serem. Gdy jajka zaczynają się ścinać –wstawiamy patelnię do piekarnika, by ser się roztopił, a wierzch dania ładnie zrumienił. Podajemy z zieloną sałatą.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.