Tomasz Jakubiak

Raki po warszawsku z grzankami na maśle


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 41

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

opakowanie mrożonych raków

pęczek kopru

pęczek natki pietruszki

por

cebula

2 marchewki

sól

pieprz

20 dag masła

¼ szklanki octu winnego

szklanka bulionu warzywnego lub białego wytrawnego wina

 

1 bagietka

tabasco

2 łyżki masło

1 ząbek czosnku

sól

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa drobno pokrój lub zetrzyj na tarce na grubych oczkach i podsmaż na maśle. Dopraw solą i pieprzem.
W garnku ułóż warstwę warzyw, następnie warstwę raków. Czynność powtórz, ułóż kilka warstw. Raki zalej bulionem lub białym wytrawnym winem i duś na małym ogniu. Następnie, gdy raki się zaczerwienią, dolej octu winnego i gotuj do momentu, aż warzywa zmiękną.
Idealnym dodatkiem do raków będą chrupiące grzanki.
Bagietkę pokrój na kromki i natrzyj je ząbkiem czosnku i odrobiną sosu tabasco.
Następnie podsmaż je na maśle. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Grzanki podawaj do raków. Smacznego!


powrót

Podobne przepisy

Budyń z cukinii z potrawką z muli
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krewetki w sosie koperkowym z tagliatelle warzywnym
Przepis z programu Pieprz, chilli, sól (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Omułki z grilla a la Cape Malay
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska
Linguine z mulami i orzechowo- pietruszkowym pesto
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Smażone jarzyny z krewetkami
Przepis z programu Nancy Lam Kurczak, wieprzowina i krewetki (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Krewetki w majonezie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.