Tomasz Jakubiak

Raki po warszawsku z grzankami na maśle


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 120

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

opakowanie mrożonych raków

pęczek kopru

pęczek natki pietruszki

por

cebula

2 marchewki

sól

pieprz

20 dag masła

¼ szklanki octu winnego

szklanka bulionu warzywnego lub białego wytrawnego wina

 

1 bagietka

tabasco

2 łyżki masło

1 ząbek czosnku

sól

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa drobno pokrój lub zetrzyj na tarce na grubych oczkach i podsmaż na maśle. Dopraw solą i pieprzem.
W garnku ułóż warstwę warzyw, następnie warstwę raków. Czynność powtórz, ułóż kilka warstw. Raki zalej bulionem lub białym wytrawnym winem i duś na małym ogniu. Następnie, gdy raki się zaczerwienią, dolej octu winnego i gotuj do momentu, aż warzywa zmiękną.
Idealnym dodatkiem do raków będą chrupiące grzanki.
Bagietkę pokrój na kromki i natrzyj je ząbkiem czosnku i odrobiną sosu tabasco.
Następnie podsmaż je na maśle. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Grzanki podawaj do raków. Smacznego!


powrót

Podobne przepisy

Krewetki w majonezie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.17)zapiekane krewetki
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Szafranowy ryż z ragout z ryb
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Budyń z cukinii z potrawką z muli
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krewetki po kanaryjsku w sosie mojo
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
Owoce morza w papierowym zawiniątku
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 55)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.