Tomasz Jakubiak

Raki po warszawsku z grzankami na maśle


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia polska

Raki po warszawsku z grzankami na maśle
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

opakowanie mrożonych raków

pęczek kopru

pęczek natki pietruszki

por

cebula

2 marchewki

sól

pieprz

20 dag masła

¼ szklanki octu winnego

szklanka bulionu warzywnego lub białego wytrawnego wina

 

1 bagietka

tabasco

2 łyżki masło

1 ząbek czosnku

sól

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa drobno pokrój lub zetrzyj na tarce na grubych oczkach i podsmaż na maśle. Dopraw solą i pieprzem.
W garnku ułóż warstwę warzyw, następnie warstwę raków. Czynność powtórz, ułóż kilka warstw. Raki zalej bulionem lub białym wytrawnym winem i duś na małym ogniu. Następnie, gdy raki się zaczerwienią, dolej octu winnego i gotuj do momentu, aż warzywa zmiękną.
Idealnym dodatkiem do raków będą chrupiące grzanki.
Bagietkę pokrój na kromki i natrzyj je ząbkiem czosnku i odrobiną sosu tabasco.
Następnie podsmaż je na maśle. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Grzanki podawaj do raków. Smacznego!


powrót

Podobne przepisy

Homar w lekkim bulionie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smażone kalmary podane z sosem tatarskim
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Potrawka z kalmarów i oliwek
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krewetki z koprem włoskim i absyntem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Placuszki papad z krewetkami
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina Wyprawa w morze i tułaczka po Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.