Jacek Sikora

Rajska szarlotka naleśnikowa


Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery

Rajska szarlotka naleśnikowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 - 2 jabłka (z czerwona skórką)

2 łyżki masła

1 opakowanie cukru cynamonowego

10 naleśników

 

Ciasto maślane

1/2 szklanki cukru

1 szklanka mąki tortowej

pół kostki masła

pół szklanki mleka

2 żółtka

1/2 tabliczki białej czekolady

1 opakowanie cukru waniliowego

1/2 łyżeczki sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szczypta soli

Przygotowanie:


Masło utrzyj z cukrem zwykłym i waniliowym. Mleko wymieszaj z żółtkami. Wymieszaj pozostałe suche składniki ze sobą. Dodawaj do masła na przemian płyn z mąką. Przed każdym dodaniem sprawdź czy wszystkie składniki dobrze się połączyły. Dodaj do tego roztopioną białą czekoladę.
Z jabłek usuń gniazda. Przekrój je wzdłuż na pół. Każdą połówkę pokrój na plastry 0,3 cm grubości. Masło roztop, dodaj do niego cukier cynamonowy. Każdy plasterek jabłka zamocz w maśle.
Na papierze do pieczenia ułóż naleśnik. Posmaruj grubą warstwą ciasta maślanego, pozostawiając czysty rant. Układaj naleśniki i smaruj je ciastem, aż powstanie po 10 warstw. Ciasto maślane musi być ostatnią warstwą. Ułóż na nim ciasno jabłka. Posmaruj je masłem cynamonowym.
Odstaw do lodówki na 30 minut. Jeszcze raz przesmaruj masłem cynamonowym i piecz w 180 stopniach C przez około pół godziny.

powrót

Podobne przepisy

Pudding czekoladowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Naleśniki z sosem pomarańczowym z Cointreau
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Pudding
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Bavarese serowe z konfiturą z czerwonej cebuli
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gruszki pieczone w syropie z orzechami laskowymi
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.3) seria II
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Omlet czekoladowy
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.