Jamie  Oliver

Ragu z dziczyzny z makaronem papardelle


Przepis z programu Jamie w domu 2 (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Ragu z dziczyzny z makaronem papardelle
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

oliwa

1 czerwona cebula

drobno posiekana

2 marchewki

obrane i pokrojone na kawałki

½ brukwi

obranej

pokrojonej w kostkę

posiekane listki świeżego rozmarynu

listki z małego pęczku świeżego tymianku

2 liście laurowe

1 zając lub królik

z którego należy wykroić kości

a mięso pokroić w centymetrową kostkę

300 g mięsa z udźca (z sarny lub jelenia)

pokrojonego w centymetrową kostkę

łyżka mąki

duży kieliszek białego wina

sól morska i świeżo mielony czarny pieprz

500 ml dobrego bulionu z kurczaka lub z warzyw

500 g makaronu pappardelle

kawałek masła

75 g świeżo startego parmezanu

skórka otarta z jednej pomarańczy

pęczek natki pietruszki

oliwa extra virgin

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 180 stopni C. Do szerokiego rondla (ze szczelną przykrywką, nadającego się do użycia w piekarniku) wlejcie trochę oliwy. Dodajcie cebulę, marchewkę, brukiew, rozmaryn, tymianek i liście laurowe, smażcie na małym ogniu 10 minut. Dołóżcie pokrojone mięso, wymieszajcie, posypcie mąką i wymieszajcie. Wlejcie wino i wsypcie sporą szczyptę soli i pieprzu. Dolejcie bulion—powinno być go tyle, by ledwo przykrywał mięso. Doprowadźcie delikatnie do wrzenia, przykryjcie pokrywką i wstawcie rondel do nagrzanego piekarnika na półtorej godziny (mięso powinno się rozpadać na włókna). Kiedy mięso wygląda, jak należy, wrzućcie pappardelle do dużego garnka z osolonym wrzątkiem. Gotujcie zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. W czasie, kiedy makaron się gotuje, możecie zrobić z ragu kompletny odjazd. Usuńcie liście laurowe i dodajcie kawałek masła. Wymieszajcie z połową parmezanu i połową skórki pomarańczowej—odrobina skórki robi tu prawdziwą różnicę! Przykryjcie rondel pokrywką. Posiekajcie natkę pietruszki—ma mieć żywy kolor i intensywny smak, więc nie ma sensu robić tego wcześniej.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.