Maryla Musidłowska

Ragu alla bolognese


Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

odsłon: 14996

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

 

2 cebule

1 duża marchew

2 łodygi selera naciowego

200g boczku

500g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego

5 łyżek oliwy extra vergine

1,5 szklanki czerwonego wina wytrawnego

0,5 szklanki czerwonego wina likierowego

600g przecieru pomidorowego

2 łyżki koncentratu pomidorowego

oregano

sól

pieprz

2 szklanki bulionu mięsnego

2 łyżki masła

 

 

Przygotowanie:


Utrzyj lub posiekaj bardzo drobno cebulę, marchewkę i seler. Boczek pokrój w paseczki i wytop na oliwie. Dodaj do boczku warzywa i mięso mielone. Powoli smaż na małym ogniu, mieszając. Wlej wino, mieszaj aż odparuje. Dodaj przecier pomidorowy i koncentrat. Przypraw oregano i pieprzem - ale nie za dużo. Dodaj bulion i od czasu do czasu mieszając gotuj godzinę do dwóch na bardzo małym ogniu. Dopraw pieprzem, solą i cukrem.

powrót

Podobne przepisy

Tzatziki
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Hummus pietruszkowy
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie
Sos z porów i grzybów
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
(odc.016) sos krówkowy
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Inne
Domowy ketchup
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.