Donna Dooher

Ragout z pieczonych karczochów, salsefii i botwinki


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Ragout z pieczonych karczochów, salsefii i botwinki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 g obranych i grubo pokrojonych karczochów jerozolimskich

500 g obranej i pokrojonej na 3 cm kawałki salsefii

¼ szklanki (60 ml) oliwy z oliwek

2 łyżki stołowe (30 ml) gruboziarnistej soli

1 łyżka stołowa (125 ml) świeżo mielonego pieprzu

1 szklanka (250 ml) grubo pokrojonej botwinki

¼ szklanki (60 ml) świeżego tymianku

sok z 1 cytryny

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. W dwóch oddzielnych miskach wymieszać karczochy i salsefię z oliwą. Oddzielnie rozłożyć na blasze do pieczenia. Przyprawić solą i pieprzem. Piec 25 minut, aż warzywa zmiękną. Gdy wciąż ciepłe – wymieszać z botwinką, tymiankiem i sokiem z cytryny.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.