Ragout z makaronem

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 39)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Ragout z makaronem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 gicze jagnięce

łyżka startego czosnku

łyżka mielonego kminu

sól i pieprz

2 łyżki posiekanego rozmarynu

2 łyżki posiekanego tymianku

8 rozgniecionych ząbków czosnku

cebula

marchewka

fenkuł

łodyga selera naciowego

pół filiżanki oliwy

filiżanka białego wina

2 filiżanki bulionu z kurczaka

250 g szpinaku

sok z dwóch cytryn

2 anchois

250 g ugotowanego makaronu orecchiette

100 g startego parmezanu

Przygotowanie:

Mięso natrzeć czosnkiem, kminem, anchois, solą i pieprzem. Odstawić na godzinę, a następnie obsmażyć. Czosnek podsmażyć na złoty kolor. Dodać pokrojoną cebulę, marchewkę, seler i fenkuł. Smażyć przez 4 minuty. Dołożyć rozmaryn i tymianek. Podsmażać przez kolejne 2 minuty. Wlać białe wino i gotować, aż odparuje do połowy. Do sosu włożyć zrumienione gicze i wlać bulion. Gotować na małym ogniu przez 2 i pół godziny, aż mięso będzie miękkie. Wyjąć gicze z sosu i oddzielić mięso od kości. Przełożyć je z powrotem, dodać makaron i szpinak. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Przed podaniem posypać parmezanem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.